Transdev börjar köra Roslagsbanan

Trafikavtalet för Roslagsbanan klart. Foto: Trafikförvaltningen i Region Stockholm

Nu har Trafikförvaltningen i Region Stockholm och Transdev signerat trafikavtalet för Roslagsbanan. Det var för knappt ett år sedan som Transdev vann avtalet men eftersom upphandlingen överklagats har avtalet inte kunnat signeras förrän nu. Exakt datum för trafikstarten är ännu inte klart men det kommer att ske under 2022.

Roslagsbanan utgår från Stockholms östra station med tre linjer mot Kårsta, Österskär och Näsbypark. Varje år görs totalt 13 miljoner resor med Roslagsbanan. Roslagsbanan är ett nygammalt kontrakt för Transdev som trafikerade banan fram till 2003.

– Det känns fantastiskt att äntligen få besked och att vi kan börja köra trafiken under 2022. Vi ser fram emot att möta resenärerna ombord på Roslagsbanan, utveckla trafiken i samarbete med SL, samt välkomna medarbetarna som idag arbetar med Roslagsbanan till Transdev, säger Anna Höjer, vd för Transdev Sverige.

Över avtalsperioden kommer SL att göra stora investeringar i Roslagsbanan, delar av systemet kommer att få dubbelspår och det byggs en ny depå i Vallentuna, samt en ny station i Arninge. Dessutom kommer antalet fordon att utökas med 22 nya tåg som successivt introduceras i trafiken mellan 2022 och 2024. På sikt innebär det fler avgångar för resenärerna och förbättrad punktlighet.