Tyska delstaten Saarland återupptog gränsöverskridande kollektivtrafik till Frankrike

Nu rullar kollektivtrafiken igen mellan tyska delstaten Saarland och franska regionen Lorraine. Foto: plattform-mobilitaet.eu

Gränsöverskridande kollektivtrafik mellan franska Moseldepartementet och Saarland återupptogs nyligen.

Anledningen är det fallande antalet coronafall som orsakades av en mutation av viruset. Moselregionen klassificeras därför inte längre som ett virusvariantområde. Detta bekräftades av det tyska federala hälsovårdsministeriet torsdagen den 29 april.

För gränsöverskridande pendlare från riskområden fanns ett transportförbud enligt det tyska hälsovårdsministeriets senaste Corona Protection Ordinance.

Efter att Moseldepartementet hade klassificerats som ett virusvariantområde avbröts därför lokal kollektivtrafik mellan delstaten Saarland och den franska regionen Mosel.

Sedan avbrottet av den allmänna gränstrafiken hade transportminister Anke Rehlinger insisterat på praktiska lösningar för gränsregionens pendlare. Med återkallandet av klassificeringen som ett virusvariantområde blev det nu möjligt att återgå till tidigare järnvägstrafik.

Enligt Corona Protection Ordinance existerar det trots öppningen en testskyldighet för resenärer från ett virusvariantområde inledningsvis i ytterligare 10 dagar. Pendlare från Mosel måste därför initialt fortsätta att ha med sig ett negativt coronatest som inte är äldre än 48 timmar.