Schweiz: Stadlers Capricorn vinner eftertraktade designpriset

 Den regionala tågoperatören RhB anser att deras nya tåg andas av självförtroende och att det färdas ”kraftfullt, modernt, bekvämt längs bergsträckor med äkta charm och karaktär.” Det var viktigt att införliva dessa element i det visuella utseendet. Foto: RhB

Schweiziska Rhaetian Railway (RhB) köper för närvarande 56 fyrdelade multipelenheter av Capricorn av tågtillverkaren Stadler.

Det är det största upphandlingsprojektet för rullande materiel i RhB: s historia. Multipelenheterna är utrustade med automatiska kopplingar vilket moderniserar RhB-flottan avsevärt och gör det möjligt för RhB att göra ett betydande lyft i produktivitet.

Dessa enheter med namnet Capricorn (stenbock på svenska) har nu tilldelats ”Red Dot Award: Product Design 2021” i två kategorier. Priset är från en av de ledande och största designtävlingarna världen över.

Capricorns design utvecklades i samarbete med NOSE-designkontoret och implementerades optimalt av samma formgivare.

Uppenbarligen gjorde NOSE-designkontoret ett utmärkt jobb: Förutom den oberoende exteriördesignen med den tvåfärgade lacket och det framstående, glödande regionala vapenskölden från Graubünden på framsidan fick interiören i de nya Capricorn-enheterna också Red Dot Award. Båda utmärkelserna gjordes i kategorin "Tåg och flygplan".

- Vi gratulerar RhB och NOSE till den här utmärkelsen. Vi är mycket glada över att en internationell jury har erkänt och tilldelat Capcorns designkvalité. För Stadler är det en ära att kunna föra sådana vackra tåg till Graubünden-rälsen tillsammans med långvariga partners, säger Markus Bernsteiner, Stadler Rheintal AG:s VD och avdelningschef i Schweiz.

Idrifttagningen av de nya Capricorn-enheterna är på rätt spår. Det finns för närvarande 16 Stenbock flera enheter hos operatören RhB.

- Följaktligen är jag också nöjd med att inrednings- och exteriördesignen i dessa tåg har tilldelats utmärkelser, säger RhB:s VD, Renato Fasciati.

- Sedan 29 mars 2021 har tågen på rutten Landquart - Davos - Filisur nästan uteslutande körts med en eller flera Capricorns. Från och med tidtabellsändringen i december 2021 kommer de att för första gången användas vid bansträckan Landquart - Klosters - Davos/St. Moritz.  Enligt nuvarande planer kommer det 56:e fordonet att levereras till RhB i mitten av 2024.