Skotska bansträckan West Highland Line återställd

Lyxtåget Royal Scotsman färdas på West Highland Line. Foto: Wikimedia, kredit: Roger Geach

Det brittiska företaget för järnvägsnät Network Rail meddelade nyligen, att den så kallade West Highland Line mellan Fort William och Mallaig i västra Skottland har nu öppnats igen efter omfattande reparationsarbeten.

Bansträckan stängdes efter en översvämning i juni 2020.

Sträckan, som av många resenärer betraktas som en av de vackraste och mest fascinerande järnvägslinjerna i Storbritannien, om inte världen, används dagligen av tågoperatören ScotRails fyra regionala tåg.

Dessutom trafikeras banavsnittet under sommarsäsongen av ett ångdrivet turisttåg. Järnvägen blev allmänt känd genom att tåget användes i en Harry Potter-film.

Efter översvämningar i juni 2020 rengjordes och förnyades cirka 100 meter spår mellan stationerna Glenfinnan- och Lochailort. vilket också krävde 1600 ton ny jord för den förstörda banvallen.

- Det var viktigt att utföra dessa reparationer snabbt. Därmed kunde stödja igen den lokala ekonomin i de västra skotska högländerna. Banan var mycket skadad och våra tekniker arbetade dygnet runt för att göra järnvägen tillgänglig igen för våra kunder, förklarade Network Rails lokala direktör Liam Sumpter.