Tammerfors börjar testa nya spårvägen i stadsdelen Hervanta

Tampere Tramways testvagn, lånad från tjeckiska Škoda Transtech Foto: Tampere Tramway Ltd., Pasi Tiitola

Nu inleds testningen av finländska staden Tammerfors nybyggda spårvagnslinje och spårvagnssystem. Det kommer att ske med en speciell testspårvagn. Målet är att utföra de första testkörningarna med testfordonet utanför depån i stadsdelen Hervanta.

Om det är nödvändigt kommer testerna att fortsätta till slutet av april. En spårvagn som tillverkades redan 1981 och som nyligen överfördes till Tammerfors från Tyskland kommer att användas under testserien.

Trafikledare kommer att säkerställa att testbilen kan färdas bland annan trafik och samtidigt blir det också en bra möjlighet för Tammerfors invånare att lära sig de nya trafikreglerna som gäller i en stad med spårvagnstrafik. 

Människor kommer att kunna resa på Tammerfors spårvagn för första gången i april 2021, men normala persontransporter börjar först i augusti samma år. Emellertid har invånarna i Tammerfors redan chansen att börja lära sig att samverka med spårvagnen när testbilen börjar arbeta i stadsdelen Hervanta.

- Vår spårvagnsleverantör Škoda Transtech har försett oss med en begagnad spårvagn så att vi kan säkerställa att spår- och spårvagnssystemet fungerar korrekt när Tammerfors första spårvagnar startar driften. Den första moderna spårvagnen levereras till Tammerfors senare i vår och nästa fordon kommer under hösten. I slutet av år 2020 kommer vi redan att ha flera spårvagnar involverade i testning, förklarar VD Pekka Sirviö från Tammerfors Tramway Ltd.

Under testningen kommer skyltar som placeras i testkörningsområdet att informera människor om att testbilen är i drift, och trafikledare kommer att finnas på plats för att säkerställa testbilens framfart bland annan trafik. Testbilen kommer också att tejpas med Tampere Tramways säkerhetsfärger i rött och gult.

Dessutom kommer Tampere Tramway Ltd att producera trafiksäkerhetsmaterial för distribution till exempelvis skolor och daghem i området. Men varje persons uppmärksamhet och medvetenhet om trafikreglerna kommer också att spela en nyckelroll.