SNCF förordar tågtrafik mellan London och Bordeaux år 2022

Två Eurostar-tåg väntar på stationen St. Pancras i London. Foto: Wikipedia, kredit: Frazelpants

Järnvägsstationerna St Pancras International i London och staden Bordeauxs St Jean-station i södra Frankrike "kopplades samman" symboliskt i samband med en ceremoni som ägde rum nyligen i St Pancras.

Anledningen till ceremonin var den franska järnvägsoperatören SNCFs initiativ att öppna tågtrafik mellan de två städerna senast år 2022.

I ceremonin deltog i Storbritanniens järnvägsminister Chris Heaton-Harris, ordföranden för SNCF International, Diego Diaz och VDn för HS1 Dyan Crowther.

Diaz hänvisade i sitt tal till det faktum att SNCF är majoritetsägare för den enda operatören, Eurostar, som för närvarande har rullande materielen och tillståndet för en sådan service.

Idén om en ny linje mellan London och Bordeaux har varit föremål för högprofilerad lobbyverksamhet, bland annat av infrastrukturförvaltare som HS1, Eurotunnel, SNCF Network och Lisea, som påbörjade en formell genomförbarhetsstudie 2019 med avsikt att ta itu med praktiska frågor.

Diaz förklarade att samarbetet kommer att göra det lättare för team från båda stationer att utbyta idéer och hitta lösningar för praktiska frågor som teknik och säkerhet. Dessutom kommer erfarenheter från St Pancras att hjälpa Bordeauxs St Jean att hantera nödvändig säkerhet och invandringskontroll.

Heaton-Harris sade att den brittiska regeringen uppmuntrar skapandet av ytterligare internationella järnvägsförbindelser och han hänvisade även till Frankfurt, Düsseldorf och Genève som möjliga framtida destinationer. Den brittiska regeringen är enligt Heaton-Harris redo att stödja framtida operatörer med praktiska aspekter som säkerhet och invandringskontroll.