"Utredningen om Södra stambanan tydlig"

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande i Malmö. Foto: Socialdemokraterna.se

– Det är ingen nyhet att en utbyggnad av Södra stambanan måste komma igång så fort som möjligt om dagens kapacitetsproblem ska kunna lösas och om den ökade efterfrågan i framtiden ska kunna mötas. Detta är inte bara en lokal Malmö- eller Skånefråga, utan viktigt för hela landets tillväxt, vilket regeringen måste inse, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh (S), kommunstyrelsens ordförande, Malmö.

Den av regeringen beställda snabbutredningen av Södra stambanan är alltså klar. Trafikverket har kommit fram till att ett fortsatt uppdrag bör ges om att fortsätta den fysiska planläggningsprocessen för de delar av Södra stambanan som saknar järnvägsutredning. Det föreslår också att man bör starta en åtgärdsvalsstudie för sträckan mellan Jönköping och Malmö.

– Nu förväntar jag mig en hög takt då det gäller beslut och verkställande från regeringens sida. Det är oroande att höra om att det redan beslutade projektet att bygga ut till fyra spår mellan Malmö och Lund drar ut på tiden. Detta projekt har väntat på att få tillstånd att sätta igång sedan 2010. Den typen av fördröjningar har vi inte råd med när det gäller resten av utbyggnaderna, säger hon.