USA satsar på nya spårvagnsprojekt

Tempe streetcar-projektet, som förbinder Tempe centrum med Arizona State University med anslutning till flygplatsen Phoenix/Mesa, kommer att få ett finansiellt tillskott på 25 miljoner dollar. Illustration: Valley Metro

Förenta staternas Transportministerium, FTA, tillkännagav den 28 november att den har beviljat 281 miljoner dollar i form av så kallade Capital Investment Grants för fem spårvagnsprojekt i Arizona, Kalifornien, Minnesota och Texas.

Tempe streetcar är ett av de fem projekt som finansieras till en del av FTA. Spårvägen, som beräknas kosta drygt 200 miljoner dollar är en cirka 5 kilometer lång sträcka med 14 stationer, som befars med sex tågsätt. 

Dessutom beviljas 100 miljoner dollar för Los Angeles Westside Purple Line projekt, en 4,1 kilometer lång förlängning av spårvägen från Century City till Westwood och sjukhuset Veterans Affairs.

Los Angeles-projektet, vars totala kostnader uppgår till 3,7 miljarder dollar omfattar även byggandet av två nya stationer och inköp av 16 spårvagnar.

Staden San Diegos spårvagnsprojekt Mid Coast Corridor, som beräknas kosta 2,17 miljarder dollar, är en förlängning på 17,5 kilometer från San Diegos centrum till stadens universitetsområde, vilket förväntas förbättra mobiliteten mellan affärsdistriktet och stadens forskningscentrum.

Projektet kommer att få 80 miljoner dollar. Det är pengar som tas från en 1-miljard stort Full Funding Grant-avtal, som attesterades i september 2016.

Ett antal plattform- och perrongförlängningsprojekt i Dallas beviljas drygt 2 miljoner av Transportministeriet.  Dallas kommunala kollektivtrafikoperatör Area Rapid Transits (Dart) anpassar därmed stadens röda och blåa linjer och hållplatser så att dessa kan trafikeras av spårvagnståg med 3 vagnar.