Göteborgs Spårvägars nya depå invigd

Den nya spårvagnsdepån på Ringön. Foto: Västtrafik

Göteborgs Spårvägar har officiellt invigt sin nya spårvagnsdepå på Ringön. Invigningsceremonin ägde rum i början av juni och inkluderade aktiviteter som mingel, tårtservering samt guidade rundturer i verkstadshallen och drifthallen.

Depån, som överlämnades till avdelningen Fordon och driftsäkring den 1 mars 2024 av Västfastigheter och Skanska, har sedan dess genomgått intensiva förberedelser inför driftsättningen. Verkstadschefen Jonas Hedström informerade på invigningen den 5 juni att den första vagnen kommer att genomgå daglig översyn i den nya drifthallen samma kväll klockan 18:32. En två veckors testperiod för arbetsflöden och installationer har sedan genomförts inför att depån togs i drift den 16 juni i samband med övergången till sommartidtabell. 

– Ringödepån är jätteviktig för vår framtid. Den är en grundförutsättning för att vi ska kunna ta emot och underhålla de nya spårvagnarna M33 och M34 och leverera mer trafik till göteborgarna. Ringön är också viktig för våra medarbetare och visar framtidens moderna arbetsplats på Göteborgs Spårvägar, sa Linda Rudenwall, Göteborgs Spårvägars, vd.

b
I depån finns uppställningsplatser för spårvagnar, verkstäder och servicehallar. Foto: Eddie Löthman
b
I depån finns uppställningsplatser för 71 spårvagnar, verkstäder och servicehallar. Foto: Eddie Löthman
b
Den nya depån är 100 000 kvadratmeter stor och rymmer 71 spårvagnar. Foto: Eddie Löthman
b
Exteriört är depån utsmyckad med ett konstverk. Foto: Eddie Löthman

Källa: Göteborgs Spårvägar