Nu är det klart - Västtrafik satsar 27 miljoner kronor på utökad trafik

Linje 60 är en av de linjer som får fler avgångar under 2025. Eddie Löthman. Foto: Västtrafik

Nästa år utökas buss och tågtrafiken i Västra Götaland. Beslutet har fattats av Västtrafik, som planerar fler avgångar för att möta regionens växande behov av kollektivresor. Det står klart sedan Västtrafiks trafikplan för 2025 beslutats. 

Det kommer att bli tätare avgångar senare på kvällarna i Borås stadstrafik och även en helt ny linje mellan Kungälv och Göteborg. För att anpassa sig till ökat resande investerar Västtrafik 27 miljoner kronor i utökad trafik. Det förväntas leda till en miljon fler resor under 2025, jämfört med 2023 års total på 323 miljoner resor.

– Vi analyserar vår trafik och följer resandeutvecklingen noga, för att säkerställa att vårt utbud matchar resenärernas och samhällets behov. Nu blir det fler avgångar för de som redan reser med oss, samtidigt som det här är ett sätt för oss att locka fler, säger Camilla Holtet, utvecklingschef, Västtrafik. 

Politisk enighet råder kring att fortsätta satsa på klimatsmart kollektivtrafik som en del av Västra Götalandsregionens tillväxtstrategi. 

– Det är glädjande att se att det finns en politisk enighet om att fortsätta satsa på klimatsmart resande. Västra Götalandsregionen växer och vi utvecklar kollektivtrafiken i samma takt. Kollektivtrafik är ett enkelt och hållbart sätt att ta sig fram, säger Bijan Zainali, styrelseordförande, Västtrafik.

Här utökas trafiken:

Tågtrafiken utökas med fler avgångar på sträckorna Stenungsund – Göteborg, Skövde – Nässjö, Kungsbacka – Göteborg och Kinnekullebanan. I Göteborgsområdet får linje X4, 60, 56 och 753 tätare turer. En ny linje, X40, mellan Kungälvs sjukhus och Nils Ericson Terminalen i Göteborg ersätter linje 242. Tjörnexpressen får fler helgavgångar och färjetrafiken mellan Strömstad och Koster förstärks på vardagar.