Cactus Rail vinner order om 350 mnkr för styrning av Stockholms tunnelbana

Tunnelbanans befintliga manöversystem är över 50 år gammalt. Foto: Pressbild

Mölndalsbaserade Cactus Rail vinner order om 350 mnkr för styrning av Stockholms tunnelbana Nya manöversystem för röd och blå tunnelbanelinje i Stockholm med 25 års support är huvudpunkterna i avtalet mellan Trafikförvaltningen (SL) och Mölndalsbaserade Cactus Rail, som därigenom axlar ansvaret för trafikstyrningssystem för över 250 miljoner passagerare årligen.

Då befintliga manöversystem har över 50 år på nacken och därmed uppnått sin tekniska livslängd, utlyste SL en upphandling inför framtagandet av ett nytt system. Bland alla namnkunniga aktörer blev det Cactus Rail med säte i Mölndal som avgick med segern

"Vi är stolta över förtroendet att leverera vårt TMS för ryggraden i kollektivtrafiken i Sverige. Med vårt TMS-system integreras ny och gammal utrustning sömlöst och tar den röda och blå linjen in i framtiden,” säger Fredrik Bergström, vd på Cactus Rail.

Det nya systemet är inte bara nödvändigt för att säkerställa den fortsatta driften av tunnelbanan; det är även avgörande för att kunna genomföra de stora utbyggnadsplanerna som just nu pågår inom Stockholms tunnelbanenät. Både förlängningar av nuvarande linjer och nya sträckor är i pipelinen.

"Som företag har Cactus Rail under lång tid varit engagerade i att leverera system som möjliggör för infrastrukturägare i Norden att erbjuda förstklassig järnvägsbaserad kollektivtrafik. Det är med stor stolthet och förväntan vi tar oss an detta långsiktiga åtagande gentemot Stockholms Lokaltrafik för att förbättra det största tunnelbanenätverket i regionen,” säger Richard Anell, styrelseordförande.