Anna Tammisto – Nyckelspelaren bakom Helsingfors och staden Esbos metro

En av Annas favoriter är Hagalunds metrostation. Foto: Länsimetro Oy/ Västmetro AB

I en exklusiv intervju berättar Anna Tammisto, personalchef på Helsingfors och Esbos metro, om sin roll i utvecklingen av en av de mest moderna och hållbara metroinfrastrukturerna i Norden. De flesta av metros stationer är i Esbo.  Länsimetro Oy är bolag som ägs av städerna Helsingfors (16,5 %) och Esbo (83,5 %). 

Vem är du och vad gör du på Länsimetro Oy?

Jag heter Anna Tammisto och arbetar som personalchef på Länsimetro. Jag började min karriär här som assistent för bolagets verkställande direktör/VD, och har varit i företaget i över åtta år. Jag är från Kuopio men har bott i södra Finland, främst i Esbo, i över tjugo år.

Berätta om din resa inom Länsimetro.

Min tid på Länsimetro började i oktober 2015 som en vikarie under en mammaledighet, där jag assisterade VD:n och koordinerade arbetsplatsbesök. Jag har sedan arbetat som personalkoordinator och sedan 2018 som personalchef. Vid sidan av jobbet har jag också studerat till personalchef vid Marknadsföringsinstitutet.

Vad innefattar dina arbetsuppgifter?

Mina uppgifter omfattar HR-relaterade frågor genom hela anställningscykeln, från rekrytering till personalutveckling och från design av arbetsprocesser till stöd för anställda och chefer. Jag är också kontaktperson för vår IT-leverantör och ansvarar för IT-inköp och systemadministration. Mina arbetsdagar är varierande, fyllda med allt från HR-rutiner till oväntade situationer som kräver problemlösning.

Vad motiverar dig i ditt arbete?

Jag drivs av frågor som rör arbetsvälbefinnande. Jag älskar att se människor växa och utvecklas i sina roller. Att kunna stötta och hjälpa mina kollegor är det bästa med mitt jobb. För närvarande är jag särskilt engagerad i att utveckla personalens kompetenser och att utöka samarbetet med utbildningsinstitutioner.

Hur skulle dina kollegor beskriva dig?

Jag har fått höra att jag är hjälpsam, lyhörd och alltid intresserad av hur mina kollegor mår. Jag tar mig tid att lyssna och hjälpa, vilket jag tror bidrar till en stark gemenskap på arbetsplatsen.

Vad vill du att andra ska veta om Länsimetro?

Trots att byggprojektet är avslutat är Länsimetro fortfarande en viktig del av kollektivtrafiken som metroinfrans ägare. Vi är ett litet men mycket kompetent team som sköter om en avgörande del av Helsingfors och Esbos infrastruktur. Vi arbetar inte direkt med tågförare eller tidtabeller, men vårt arbete säkerställer att metron kan operera smidigt och säkert.

Vilken är din favoritstation?

En av mina favoriter är Hagalunds metrostation. Jag har starka minnen från tiden under dess byggnation, och jag tror att det är dess design och konstnärliga element som gör den till en av de mest framstående stationerna i vårt nätverk. 

Hagalund (Tapiola på finska) är en stadsdel i Esbo stad i väster om Helsingfors och hör administrativt till Stor-Hagalunds storområde.

Hagalund tillkom på initiativ av Heikki vin Hertzen och byggdes på 1950- och 1960-talen av bostadsstiftelsen Asuntosäätiö som en modell för kommande förortsbyggande i Finland i formen av en modern trädgårdstad.

Anna Tammisto och hennes arbete på Länsimetro belyser vikten av personalledning och utveckling i stora infrastrukturprojekt, där fokus ligger på hållbarhet och långsiktig planering.

Källa: Intervjun gjordes av Helsingfors Västmetro AB ( Länsimetro Oy)