Kombinera två välbeprövade utrustningar och sätt ihop dem till en. Det har RF System gjort med sitt nyutvecklade slipersbytarblad med knäppningsfunktion. Med produkten automatiseras slipersbytet, manuellt arbete minimeras och säkerhet ökar genom att färre antal personal behövs utanför maskinen.
– För två veckor sen var vi ute och körde fält test med den för första gången. Det gick så pass bra att vi ville visa upp prototypen, sa Hans Valdemarsson, företagets vd, när den presenterades på järnvägsmässan Elmia Nordic Rail.
Under hösten och vintern bedömer RF System från skånska Vinslöv med att den nyutvecklade slipersbytaren ska bli tekniskt färdig. Och i början på 2024 räknar företaget med att ha den ute på marknaden.
Ett byte av slipers kräver flera arbetsmoment. Först ska ballasten grävas undan med ett blad. Sedan griper ett verktyg tag i slipersen och drar ut den från rälsen. Nästa steg är att ta fram den nya slipersen, hålla den mot rälsen och knäppa fast den.
– Normalt är man en person inne i hytten som sköter grävmaskinen. Och sen så är man två stycken utanför hytten som servrar och knäpper fast, säger Hans Valdemarsson.
Med RF Systems nya slipersbytarblad med knäppningsfunktion går det både att spara tid och öka säkerheten.
– Vi behöver inte stoppa upp så lång tid för att spänna fast slipersen mot rälsen som man gör när man gör det manuellt. Sedan ökar vi också säkerheten eftersom färre människor kommer att befinna sig runt maskinen.
Den nya produkten bygger på en välbeprövad baskonstruktion som företaget har haft i många år. Sedan har man byggt på den med en befästningsmodell som kommer ifrån en slipersutläggare som har funnits på marknaden i fyra år.
– Så vi har kombinerat två välbeprövade utrustningar och satt ihop det till en ny, säger Hans Valdemarsson.
RF System, som sedan 2011 är ett dotterbolag i Kinshofer-gruppen, presenterar sig som ett innovativt företag, och företaget lyfte fram fler nyheter på järnvägsmässan, exempelvis ett uppdaterat spårstopparaggregat
– Vi har gjort en facelift rent hydrauliskt som har förbättrat och förenklat maskinen och gjort den mer robust och mycket svårare att köra fel med. För maskinisternas del innebär det att det inte går att koppla den fel längre.
En annan nyhet var en lock öppnare som används när man ska lägga in ny kabel i kabelränderna i järnvägen. Den nya modellen klarar både nedsänkta och ovanpåliggande lock.
– Allting som man kan koppla på en grävmaskin har vi i vårt sortiment, och vi försöker ta fram nya grejer hela tiden, säger Hans Valdemarsson.