Ny rapport: Tågförseningarna Stockholm - Uppsala kostar drygt en miljon kronor om dagen

SJ tåg på Arlanda central. Foto: Stockholms Handelskammare

Enligt ny analys från Stockholms Handelskammare medför förseningar mellan Stockholm och Uppsala kostnader på över en miljon kronor per dag för samhället. Analyser baserade på Trafikverkets produktionsstatistik indikerar att 15 procent av tågen är försenade med mer än fem minuter, med en genomsnittlig försening på 16 minuter.

– Det är tydligt att förseningarna drabbar resenärer och näringslivet i hela regionen. Den samhällsekonomiska kostnaden uppgår till drygt 374 miljoner kronor per år. Att vi har förseningar i vår kollektivtrafik på nästan en miljon kronor om dagen, duger inte säger David Stenergard, expert på infrastruktur på Stockholms Handelskammare.

Stockholms Handelskammare framhåller särskilt att en snabbare utbyggnad av fyrspåret mellan Uppsala och Stockholm skulle lindra problemet med betydande förseningar. Fullständig utbyggnad av fyrspåret förväntas markant förbättra resandet i huvudstadsregionen. Totalt pendlar 40 000 personer mellan Stockholm och Uppsala dagligen.

– Nu är det dags för politiken att kliva fram. Fyrspåret har underfinansierats vilket försenat projektet med konsekvensen att vi nu dras med stora samhällsekonomiska kostnader varje år. Fyrspåret är förenat med stora nyttor och skulle underlättat för arbetspendlingen i storstadsregionen, säger Carl Bergkvist, chefekonom på Stockholms Handelskammare.