VR FleetCare överlåter sin underhållsverksamhet inom järnvägen till Teräspyörä

Företaget Teräspyörä var det första företaget i Finland att engagera sig i uthyrning av järnvägsmaskiner. Bilden visar ett av Teräspyöräs lok i tungt arbete. Foto: Teräspyörä - Steelwheel Oy

I en nyligen genomförd affärstransaktion kommer VR FleetCare att sälja sin verksamhet inom underhåll och uthyrning av järnvägsbyggnadsmaskiner till Teräspyörä. Överenskommelsen inkluderar nio uthyrda järnvägsbyggnadsmaskiner och rangerkranar som förvaltas av VR FleetCare. Alla hyres- och underhållsavtal med externa kunder kommer att övergå till Teräspyörä utan avbrott.

VR FleetCare har under de senaste åren omvärderat sitt fokus och valt att koncentrera sig mer på sina kärnverksamheter. Finländska Teräspyörä-Steelwheel Oy är ett företag som specialiserar sig på underhåll och leasing av specialutrustning för järnvägen, med mer än 70 års erfarenhet inom området.

Bättre möjligheter

- Underhållet och uthyrningen av järnvägsbyggnadsmaskiner passar inte längre in i vår strategiska kärnverksamhet. Vi är övertygade om att dessa tjänster kommer att ha bättre möjligheter att växa och utvecklas under Teräspyöräs ledning. Framöver kommer vi att inrikta oss på underhåll av annan järnvägsutrustning, projekt för rullande material, komponentunderhåll samt tillverkning och underhåll av vagnar. Affären kommer inte att innebära några personella förändringar, och alla anställda som tidigare arbetat med järnvägsfordon kommer fortsatt att vara verksamma vid vår anläggning i Pieksämäki, förklarar Peter Guldbrand.

Teräspyörä, baserat i Kouvola, har övertagit verksamheten och har decennier av erfarenhet på servicemarknaden för järnvägsmaskiner. Företaget har expertisen och ambitionen att expandera på denna marknad.

Viktigt steg

- Vi är mycket glada över möjligheten att utöka vår verksamhet inom underhåll, reparation och uthyrning av järnvägsmaskiner. Det här är ett viktigt steg i vår tillväxt, säger Vesa Viljakainen, VD för Teräspyörä.

Alla medarbetare som arbetar med järnvägsbyggnadsmaskinerna kommer att fortsätta sin anställning som vanligt hos VR FleetCare. Arbetet kommer även fortsättningsvis att utföras i Pieksämäki och fokusera på underhåll av andra fordon.

Källa: VR Fleetcare