Sommarens nya snabbtågsförbindelse från Berlin till Prag 

Prags centrala järnvägsstation. Foto: Wikipedia Common Lic, kredit: Tiia Monto

Något nytt för sommarens svenska Berlin- och/eller Pragbesökare besökare: Från och med natten mellan 10:e och 11:e juni till 14:e och 15:e september 2024, introducerar Tjeckiens och Tysklands järnvägsoperatörer, ČD och DB Fernverkehr, en ny EuroCity-förbindelse som kör på kvällar och nätter.

Detta initiativ syftar till att göra resandet mellan Prag och Berlin snabbare och mer tillgängligt, samtidigt som det erbjuder resenärer chansen att maximera sin tid i båda städerna, minska hotellkostnader och lätta på trycket från de redan hårt belastade dagtågen.

Stannar vid vissa stationer

Det nya tåget, kallat "EuroCity Berliner", avgår från Prag centralstation klockan 20:28 och passerar Dresden innan det når Berlin centralstation vid 1:12. Detta skapar en praktisk kvällsförbindelse som är perfekt för de som vill utforska Böhmens vackert kuperade "schweiziska" region, Dresden eller Berlins nattliv. För de som föredrar att resa tillbaka under nattens timmar, avgår ett motsvarande tåg från Berlin klockan 0:36, med ankomst till Prag centralstation vid 5:24.

Denna nya förbindelse stannar vid flera stationer längs rutten, inklusive Praha-Holešovice, Ústí nad Labem hl.n., Děčín hl.n., Bad Schandau, Dresden centralstation samt Dresden-Neustadt och Berlin-Südkreuz. Tågen som används för denna linje är av klassisk EuroCity-typ, komplett med restaurangvagn för den som önskar en måltid under resan.

Kastar nytt ljus över höghastighetståg

Information om denna nya tjänst är redan tillgänglig i elektroniska tidtabeller och genom ČDs e-handel på deras officiella hemsida.

Denna utveckling kastar ljus över potentialen och fördelarna med höghastighetståg och hur de kan revolutionera tågresandet. Om Railjet, en annan höghastighetstågstjänst, introducerades på den svenska järnvägen, skulle det kunna innebära liknande fördelar.

Railjets snabba och effektiva service skulle kunna erbjuda en tidsbesparande och bekväm alternativ för svenska resenärer, samtidigt som det stimulerar en mer hållbar form av transport.

Resenärernas specifika behov

Med Railjets teknologi och komfort kunde Sverige skapa snabbsträckor som förbinder större städer och regioner, vilket ökar tillgängligheten och främjar intern turism.

I likhet med den nya EuroCity-förbindelsen mellan Prag och Berlin, skulle en satsning på Railjet kunna ge svenska pendlare och turister en mer njutbar och effektiv resupplevelse. Det viktiga att fråga sig är hur väl Railjet skulle anpassa sig till de specifika behoven och förutsättningarna i det svenska järnvägsnätet, inklusive spårvidd och klimatförhållanden. Men, med tanke på de klara fördelarna med höghastighetståg, finns det en stark grund för att utforska denna möjlighet ytterligare.

Källa: Deutsche Bahn