ÖBB satsar stort på ny generation av Railjets – En framtidslösning för svenska järnvägar?

Railjets nya generation introducerar också en uppdaterad version av det klassiska bordrestaurangen samt snackzoner utrustade med automater för enklare tillgång till mat och dryck under resan. Tillsammans med förbättringar som inbyggda USB-laddningsstationer, fotstöd och läslampor i alla klasser, visar ÖBB att de tar sina passagerares behov på stort allvar. Foto: ÖBB

Österrikiska statsjärnvägar (ÖBB) har beslutat att förstärka sin flotta med 19 fler moderna Railjets av den nya generationen, en investering på omkring 405 miljoner euro. Fram till hösten 2028 planeras totalt 27 nya Railjets att vara i drift. De första av dessa högteknologiska tåg kommer att börja trafikera Brennerpasset redan i april 2024.

Railjets nya generation lovar en revolutionerande reseupplevelse, inte bara tack vare sin toppmoderna utrustning, utan även genom att erbjuda en ökad komfort och integritet för sina passagerare.

- Vi är glada att kunna utöka vår långdistansflotta med ytterligare 19 Railjets. Detta steg möter inte bara den ökande efterfrågan på tågresor men lyfter också reseupplevelsen till en helt ny nivå, säger ÖBB:s VD, Andreas Matthä.

Modern teknologi och design

Denna nya satsning kan väcka tankar kring möjligheterna för liknande utveckling inom svensk järnvägsinfrastruktur. Med Railjets nya generation demonstrerar ÖBB hur modern teknologi och design kan förbättra reseupplevelsen och göra tågresor till ett ännu mer attraktivt alternativ.

Den nya generationens Railjets utmärker sig med individuellt justerbara komfortsäten som erbjuder mer privat utrymme tack vare deras unika design. Dessutom är första klass och business klass försedda med lyxiga material som läder och äkta trä.

Flera anpassningar för rörelsehindrade

För familjer och grupper finns nu särskilda avdelningar både i ekonomiklass och business klass, medan särskilda familjezoner och tysta zoner erbjuder möjlighet för gemensamma aktiviteter respektive ostört resande. Även tillgängligheten har förbättrats genom tågets nederflurkonstruktion och andra anpassningar för rörelsehindrade.

Innovativa lösningar som ökad mobilfunkdurchlässigkeit för stabilare mottagning, specialutvecklad belysning som anpassas efter dagstid och ett modernt passagerarinformationssystem höjer standarden ytterligare. Med gratis tillgång till WiFi och en omfattande digital tidnings- och tidskriftsportfölj blir tiden ombord både underhållande och informativ.

En uppdaterad version

För Sverige, där tågresandet ökar och efterfrågan på hållbara resalternativ är hög, kan Railjets nya generation fungera som en inspirationskälla. En sådan satsning skulle inte bara bidra till att modernisera och förbättra den svenska järnvägsinfrastrukturen, utan även stärka tågets position som ett attraktivt och hållbart alternativ till flyg och bil.

Källa: ÖBB