Norrtåg kan öka trafiken på Haparandabanan samt mellan Sundsvall och Umeå

Ett Regina-tåg (modell X52) i Örnsköldsvik. Foto: Wikimedia Commmons

Enligt tidningen Norrländska Socialdemokraten kommer Norrtåg att överta fem passagerartåg av modellen X52 Regina från Västtrafik. Detta innebär att det finns möjligheter till utökad trafik på flera sträckor i norra Sverige från och med 2027.

– Det här är ett viktigt steg för Norrtåg och för norra Sverige. Att ta emot dessa fordon ger oss möjligheten att öka antalet avgångar och på så sätt göra det möjligt för fler att resa med tåg, vilket bidrar till en mer tillgänglig och hållbar region, säger Joakim Berg, vd för Norrtåg AB till Norrländska Socialdemokraten.

Norrtåg planerar att genomföra flera förändringar i sin verksamhet. Dessa inkluderar att fördubbla trafiken på Haparandabanan och införa en avgång varje timme mellan Sundsvall och Umeå. Det finns också planer på att öka trafiken mellan Sundsvall och Östersund samt att använda tågen som reservfordon för att minska risken för inställda tåg. Norrtåg, som redan har drygt en handfull Regina X52 i drift, kommer att utöka sin flotta med ytterligare fem sådana tåg, skriver tidningen.