Järnvägsmuseet öppnar efter flera års renovering

Järnvägsmuseets nya entré. Fotograf/Källa: Tyréns

Efter flera års arbete med renovering, utbyggnad och förbättring återöppnar Järnvägsmuseet i Gävle sommaren 2024. Den 29 juni slår man upp dörrarna och museet kommer att fira sin återinvigning tillsammans med besökare under hela sommaren.

På Järnvägsmuseet är arbetet med att göra klart allt inför museets återöppning i full gång.

– Vi är väldigt glada över att äntligen närma oss återöppningen som vi vet är efterlängtad av många. Vi vill fira öppningen hela sommaren tillsammans med så många som möjligt. Vi är hela Sveriges järnvägsmuseum och välkomnar alla till vår nystart, säger museichef Robert Sjöö.

Järnvägens betydelse för Sverige lyfts fram i den nya utställningen på Järnvägsmuseet, som har genomgått omfattande renoveringar och utökningar inför återöppningen.

Besökare kan nu ta del av hur järnvägen har format Sveriges utveckling genom historien. Här finns över 300 fordon från mitten av 1800-talet till idag, däribland Prins August som är det äldsta, driftklara lokomotivet i världen. I samlingen finns också föremål och ett stort bildarkiv.

Vid museet bedrivs forskning och restaurering med antikvariska metoder, för att bevara och underhålla fordon med kulturhistoriska värden. En stor del av järnvägssamlingen visas i Tåghallen under sommaren, vilket ger möjlighet för både stora och små att utforska och lära sig mer. Järnvägsparken intill museet erbjuder också många upplevelser för besökarna.

– Järnvägsmuseet är bärare av en kulturell skatt. Det är en plats där järnvägens betydelse för Sveriges utveckling inte bara bevaras utan också brukas, delas och gestaltas, säger Robert Sjöö.