Ukrainas järnväg: Två år kontinuerlig drift under krigsförhållanden

Europeiska investeringsbanken (EIB), Europeiska unionens bank, och det statliga ukrainska järnvägsbolaget Ukrzaliznytsia har undertecknat ett avtal om EU-stöd värt 6,7 miljoner euro i Kiev. Foto: Ukrzaliznytsia

Den 24 februari 2022 var det en vanlig arbetsdag för tågoperatören Ukrzaliznycjas järnvägsanställda och banarbetare när Ukraina anfölls av Ryssland. Sedan dess har deras arbete fått ännu större betydelse. Långa evakueringståg, återuppbyggnad av spår under beskjutning, långa köer, utmanande arbete med järnvägsinfrastrukturen... Allt för att upprätthålla och rädda järnvägens drift.

Järnvägsarbetarna var bland dem som inte gav vika för paniken och fortsatte sitt arbete. Men tyvärr har järnvägen också förlorat det mest värdefulla - 601 järnvägsarbetare har omkommit sedan Rysslands omfattande krig i Ukraina började. 

Hjälp från Europa

EU:s senaste hjälppaket  på 6,7 miljoner euro är avsett att stärka bolagets verksamhet under Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina. EU:s bidrag kommer att täcka de mest akuta behoven hos Ukrainas enda järnvägsföretag, som håller landets ekonomi och befolkning i rörelse under ett brutalt andra krigsår.

Under kriget har ukrainska järnvägarna transporterat ledare från ett stort antal allierade länder. Italiens premiärminister Giorgia Meloni, Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Belgiens premiärminister Alexander de Croo, Europeiska kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson anlände också nyligen till den ukrainska huvudstaden med ukrainskt tåg från Polen.

Solidaritet

- På denna dystra andra årsdag av Putins invasion är det en ära för mig att vara här i Ukraina. Jag tvivlar inte på att ukrainarna med sitt outtröttliga mod kommer att segra och driva bort Putins trupper - förutsatt att vi ger dem det militära, politiska och ekonomiska stöd de behöver", sade Boris Johnson.

Trots det stora kriget ökade Ukrzaliznycja frakttransporttakten, skapade nya logistikkedjor och letade efter alternativa rutter för export. En av de viktigaste är spannmål, där mer än 45 miljoner ton exportspannmål har transporterats med tåg.

Mer än 2 miljoner barn har lämnat Ukraina på grund av den ryska invasionen. Enligt presidentens hustru, Olena Zelenska, har 528 barn dödats av ryska händer, kulor, raketer och drönare. Minst 1.230 barn har skadats, och i mer än 330 fall behövde de proteser. Enligt presidentfrun har mer än 19.000 barn kidnappats och förts bort från de tillfälligt ockuperade områdena av Ryssland.

- Vi kommer inte att tillåta att Putin berövar Ukraina dess land och frihet, och vi står vid er sida så länge ni behöver oss. Tills ni kan återuppbygga er framtid i fred, sade Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock.

WKZ, Källa: Ukrzaliznycja