Nya lingonröda krösatåg på ingång

De gamla gula Krösatågen. Foto: melvin/unsplash

Region Blekinge, i samarbete med regionerna i Kalmar, Jönköping och Kronoberg, har initierat en beställning av helt nya tåg för att förbättra tågtrafiken på sträckan Emmaboda-Karlskrona. Dagstidningen Sydöstran skriver att de första vagnarna planeras att tas i bruk under 2024.

De nyligen beställda tågen, kända som Nya Krösatåg, kommer att prydas av en karakteristisk röd färg för att anknyta till det småländska dialektala ordet för lingon, "krösa". Enligt tidningen Sydöstran meddelar Region Kalmar att arbetet med ett nytt trafikförsörjningsprogram redan pågår i samband med dessa förbättringar.

De första fyra tågen kommer att vara elektriska och trafikera sträckan Kalmar-Växjö samt Emmaboda-Karlskrona. Dessa eltåg kommer att nå en topphastighet av 200 kilometer i timmen och kommer att erbjuda 190 sittplatser ombord.

Leveransen av dessa nya tåg förväntas påbörjas under 2024 och kommer att innebära en avveckling av en stor del av de befintliga tågen som används av Krösatågen. Kalmar länstrafik framhåller i ett pressmeddelande att detta beslut motiveras av behovet att ersätta äldre fordon och förnya tågflottan, enligt Sydöstran.