Ukrzaliznycja slår rekord i tillverkning av vagnar

Under året påbörjade företaget även tillverkningen av en prototyp för en spannmålsvagn samt serietillverkning av 50 tippvagnar och 50 trattvagnar. Foto: Telegram. Ukrzaliznycja

Det ukrainska järnvägsföretaget Ukrzaliznycja har under 2023 byggt 528 godsvagnar i sina egna verkstäder, vilket är det högsta antalet under de senaste fem åren. Bland dessa vagnar var 427 plattformsvagnar.

Under året påbörjade företaget även tillverkningen av en prototyp för en spannmålsvagn samt serietillverkning av 50 tippvagnar och 50 trattvagnar.

En särskilt anpassad spannmålsvagn för transport på både 1520 mm och 1435 mm spårvidder har också byggts, där de flesta komponenterna och materialen är inhemska.

Rekordmängd stålbetongkonstruktioner

Produktionen av ballast ökade med 33 procent till 2,7 miljoner ton och produktionen av sliprar ökade med 6 procent till 867 tusen stycken. Även produktionen av stålbetongkonstruktioner nådde en femårsrekord på 6 937 tusen kubikmeter, en ökning med 10,5 procent jämfört med 2022.

Under 2023 introducerade Ukrzaliznycja 47 nya produktlinjer och producerade 37 tusen enheter av olika produkter som balkar, sidostöd, containerstopp, bromsbelägg, stötdämpare, aluminiumdörrramar, kompressorer och generatorer för personvagnar. Detta resulterade i kostnadsbesparingar på cirka 120 miljoner UAH (ungefär 610 000 euro).

Ökad ballastproduktion planerad

För 2024 planerar Ukrzaliznycja att öka mängden renoveringar av lok och elektriska tåg med 15 procent respektive 8 procent i sina verkstäder, öka produktionen av ballast genom att ta emot beställningar från tredjeparts kunder, samt utveckla nya produkter och teknologier.

Källa: Ukrzaliznycja