MTR spolade bort sällsynta spindlar

Magnus Ivarsson visar en av de gruvdvärgspindlar som finns kvar, trots bortspolning i Kungsträdgårdens T-banestation, för en reporter på SR:s P4. Foto Jonas Sverin

Trots klara anvisningar raderade MTR den ovanligt sällsynta dvärgspindeln från Kungsträdgårdens tunnelbanestation då väggarna i tunnelbanestationen skulle spolas. Trotts detta klättrar nog både spindel, mossa och svamp fram igen.

Även om solen inte når ner till tunnelbanestationen verkar både spindlar, mossa och svamp återhämta sig, enligt rapporter från Mitt i. Magnus Ivarsson använder en ficklampa för att belysa bergväggarna vid perrongen och pekar med sin penna på en grågrön, klibbig hinna. Strax före jul hade en tjock biologisk film bildats och flutit ner och ut på golvet.

– I den här växer allt möjligt, svamp, cyanobakterier, amöbor, mossa, alger. Och här sitter en av de berömda spindlarna som klarat sig. Det finns inte många, populationen är ju reducerad, men de kommer att återhämta sig, säger forskaren från Naturhistoriska riksmuseet till Mitt i.

Källa: Naturhistoriska riksmuseet