Flygplatsen Gatwick välkomnar resenärer med helt ny järnvägsstation

Mer plats för miljoner: De två terminalbyggnaderna möjliggör ett enkelriktat system för passagerare. De som reser till flygplatsterminalerna använder den nya terminalen, medan den äldre terminalen är till för de som lämnar flygplatsen. Foto: Network Rail

En helt omvandlad järnvägsstation har öppnat sina dörrar vid Gatwick Airport idag. Passagerarna på Thameslinks 05.48-tåg nyligen från Bedford till Brighton var de första att stiga på vid den nyrenoverade stationen.

Gatwick har haft en flygplatsstation sedan 1935, då den gavs namnet efter en befintlig station i Tinsley Green. År 1958 byggdes en ny station för att bättre tjäna flygplatsen, ersättandes den gamla Gatwick Racecourse-stationen. Före moderniseringen användes stationen av över 21 miljoner passagerare årligen, enligt Office of Rail and Road.

Upprustningen inkluderar en andra terminalbyggnad, åtta nya rulltrappor, fem nya hissar, fyra nya trappor och fler biljettslussar. Perrongerna har blivit bredare och spåren har uppgraderats. Stationen, som ligger inom flygplatsens södra terminal, har även förbättrat förbindelserna till den norra terminalen.

Två terminalbyggnader

De två terminalbyggnaderna möjliggör ett enkelriktat system för passagerare. De som reser till flygplatsterminalerna använder den nya terminalen, medan den äldre terminalen är till för de som lämnar flygplatsen.

Lucy McAuliffe, ansvarig för Network Rails Sussex-region, säger:

- Jag är glad över att se den uppgraderade Gatwick Airport-stationen öppna idag, vilket ger de miljontals passagerare som använder stationen varje år en fantastisk och ändamålsenlig station som stöder Gatwick Airports ambitioner och den signifikanta tillväxten av passagerare som förväntas i framtiden.

"Snabbare och enklare"

Jenny Saunders från Govia Thameslink Railway tillägger:

- Våra tåg tar hållbart folk till flygplatsen på bara en halvtimme från London – mycket bättre för miljön än att köra bil. Men stationen har kämpat med de stora passagerarantal, vilket försenar våra tåg. Denna fantastiska ombyggnation har löst det. Jag tror verkligen att våra kunder kommer att älska det extra utrymmet och den förbättrade tillgängligheten, vilket gör resan mellan tåg och plan snabbare, enklare och mer attraktiv.

Källa: Govia Thameslink Railway