Möjligheten att köpa biljetter till lägre priser i förväg upphör

VR tar över tågtrafiken för Tåg i Bergslagen den 10 december. Foto: VR

När den nya operatören, VR Sverige AB, tar över tågtrafiken för Tåg i Bergslagen den 10 december, kommer förändringar i biljettprissättningen att ske. Enligt Maja Rapp, vd för Tåg i Bergslagen, kommer den tidigare dynamiska prissättningen från SJ att försvinna. Det innebär att möjligheten att köpa biljetter till lägre priser i förväg kommer att upphöra. Denna information rapporterades av tidningen Nerikes Allehanda.

Med den kommande övergången till VR Sverige AB som operatör för tågtrafiken, en process som har involverat anställning av cirka 200 personer, inklusive tågvärdar och lokförare, ser kommunikationschefen Christer Ekelund fram emot en smidig övergång. Trots förändringen i prissättning poängterar han att operatören endast bemannar tågen och att det är Tåg i Bergslagen och ägarregionerna som styr tidtabeller och priser, skriver Nerikes Allehanda.

Enligt Maja Rapp kommer majoriteten av resenärerna, som vanligtvis köper sina biljetter dagen innan eller samma dag som resan görs, inte att märka några större förändringar i priserna. Det nya prissystemet kommer att vara baserat på avstånd, vilket kan leda till både höjningar och sänkningar jämfört med tidigare. Dock kommer pendlarkorten att förbli oförändrade och styras av regionerna som tidigare.

Det är viktigt att notera att från och med den 10 december kommer VR Sverige AB att vara den nya operatören för Tåg i Bergslagen och att förändringar i prissättning kan förväntas. Dessa förändringar inkluderar en övergång till fasta priser oavsett tidpunkt för biljettköpet och en ny avståndsbaserad prissättning, som kan resultera i varierande kostnader för olika sträckor.

Källa: Nerikes Allehanda.