Omfattande tågstopp i Tyskland på grund av lokförarstrejk

Nu står även snabbtågen still. Bilden visar ett ICE 4-tåg från Deutsche Bahn (klass 412) på Berlins centralstation. Foto: Wikipedia Common, kredit: Andre_de

Sedan kvällen den 15 november råder en omfattande lokförarstrejk i Tyskland, vilket lett till att nästan inga tåg trafikerar. Berlin och andra stora städer påverkas av stoppet i fjärr-, regional- och S-banetrafiken.

På Berlins huvudjärnvägsstation är nästan varje förbindelse inställd, ett tydligt tecken på strejkens omfattning. Strejken, som varar i 20 timmar till torsdag 18:00, innebär att Deutsche Bahn AG (DB) tvingas ställa in många tåg redan innan trafikens officiella start klockan 22:00.

Nödplan på S-Bahn

DB har förberett sig genom att ta ut vissa tåg ur trafik i förväg för att säkerställa att de finns där de behövs efter strejkens slut. Målet är att snabbt återuppta normal trafik när strejken är över.

I Berlin förväntas även S-banetrafiken (pendeltåget) påverkas av strejken. För att mildra effekterna kommer vissa S-banelinjer att köra enligt en nödplan med 20-minuterstakt. Det gäller bland annat linjerna S3, S46, S5 och S9. U-bahn, spårvagnar och bussar påverkas inte av strejken, men resenärer uppmanas att förbereda sig på längre väntetider och trängsel.

För DB:s regionaltrafik körs nästan inga turer från onsdag 22:00. På torsdag morgon kan vissa turer komma att erbjudas beroende på tillgänglig personal som inte strejkar.

Fjärrtrafik

Även fjärrtrafiken kommer att drabbas, med nödplan och längre tåg för att transportera så många som möjligt. Trots detta kan inga platser garanteras. Resenärer uppmanas att kontrollera läget på trafikinformationssaijten och, om möjligt, skjuta upp sina resor. Biljetter för den 15 och 16 november kommer att accepteras för senare resor på grund av strejken.

Källa: Deutsche Bahn