Ukrzaliznytsia körde 600 000 passagerare i internationell trafik

Ett modernt Ukrzaliznycja- tåg nummer ДПКР3-001 vid Kievs centralstation för passagerartrafik. Foto: Wikipedia Common, kredit: Volodimir Kriniskjiii

Sommaren 2023 transporterade den ukrainska tågoperatören Ukrzaliznytsia 600 000 passagerare i internationella transporter trots kriget. Det är 48 procent fler än 2022. Passageratåg går för närvarande från Ukraina till Polen, Ungern, Österrike, Slovakien och Moldavien.

I juni-augusti i år reste 310 000 passagerare från Ukraina och 290 000 passagerare reste till Ukraina.

Ny linje

- För närvarande har Kiev, Zaporižžja, Dnipro, Charkiv, Odessa, Vìnnicja, Khmelʹnicʹkij, Ternopìlʹ, Lʹviv, Poltava, Mirgorod, Oleksandrija, Rivne, Kovelʹ, Mukačevo, Čop och andra städer direkt anslutning till europeisk järnväg och även andra städer i öst.

Dessutom introduceras ett nytt tåg mellan Rava-Ruska och Warszawa, säger Jevgen Ljaščenko, styrelseordförande för Ukrzaliznycja.

Det nya tåget kommer att avgå från Rava-Rus'ka-stationen i L'viv-regionen.

- Gränsövergången Rava-Ruska har varit ur drift i mer än 20 år, och förra året fick vi en order från ministerkabinettet om att återställa den och installera ett nytt tåg.

Tåget Rava-Ruska - Warszawa är en alternativ järnvägsanslutning till den polska huvudstaden. Detta tåg kommer att kunna transportera totalt nästan 500 passagerare om dagen i båda riktningarna. Vid Rava-Rus'ka-stationen kommer det att finnas en bekväm överföringspunkt till tågen som tar passagerare till L'viv ", tillade chefen för Ukrzaliznycja.

Testtåg till polska huvudstaden

- Vi minns att i maj 2023 kördes ett testtåg med standardvagnar för Ukraina framgångsrikt på sträckan Kiev - Warszawa. Vi förväntar oss att våra polska kollegor går med på öppnandet av denna extra rutt mellan Kiev och Warszawa.

Antalet platser för direkt kommunikation mellan huvudstäderna i de två länderna kommer därmed att öka med 2–3 gånger."

Källa:  Pressmeddelande: Ukrzaliznytsia