På två år har konduktörerna minskat med en femtedel på Nylands lokaltåg. Säkerheten lider och allt fler tåg körs obemannade, berättar konduktören Mikael till nyhetssajten Svenska Yle.
- Medan konduktörerna förr jobbade i par måste de nu jobba ensamma.
Det verkar som att när tågoperatörens resultat försämras så är det första man gör att man skär i säkerheten. Passagerarna är fast i ett slutet utrymme, och i de obemannade tågen så har de svårt att kontakta personalen
Jobbar för två bolag på samma dag
I Nyland trafikeras lokaltågen av både Helsingforsregionens trafik HRT och VR. HRT-området sträcker sig från Sjundeå till Sibbo, och till Vanda och Kervo i norr. Lokaltågen till Riihimäki och Lahtis körs till exempel av VR. Tågoperatören HRT köper in konduktörstjänster av VR.
– Vi jobbar på både HRT:s och VR:s lokaltåg, ofta under samma dag, säger Mikael.
Konduktörernas antal har minskat drastiskt i lokaltrafiken under de två senaste åren. HRT:s avtal med VR gör det möjligt att minska arbetstimmarna för konduktörer med maximalt tio procent per år – vilket de gjort både inför 2022 och 2023. Konduktörens huvuduppdrag är att garantera säkerheten på tåget.
”Kontrollerar ensam”
Fram till sommaren 2017 sålde konduktörerna även biljetter, men därefter beslöt HRT att sluta med biljettförsäljningen. I samband med det gick även VR över till samma praxis.
Mikael anser att det finns en dubbelmoral i att konduktörerna ska kontrollera passagerarnas biljetter ensamma, medan HRT:s biljettkontrollanter aldrig jobbar ensamma.
Stökigt
Passagerarna har uttryckt sin oro, och på sociala medier ser man att folk skriver att det är väldigt oroligt – folk som röker, använder rusmedel eller spelar hård musik, då de vet att tåget är obemannat.
VR:s beslut om att konduktörerna kan arbeta ensamma har också väckt starka reaktioner.
Konduktörerna ansvarar för tågets ordning. Men till exempel väktare jobbar inte heller ensamma. Södra Finland är också ett krävande område från ett ordningsperspektiv.
Källa: Svenska Yle