Nederländska tågresenärernas uppskattning för landets järnvägsstationer har ökat i sju år i rad

De vackraste stationerna i Nederländerna finns i det kuperade landskapet i södra Limburg. Ett snabbtåg Heerlen-Maastricht, passerar topprankade stationen Klimmen-Ransdaal i full fart. Foto: Wikipedia Common, kredit: Rob Dammers

Tågresenärerna i Nederländerna var återigen något mer nöjda med landets järnvägsstationer under år 2022 än under föregående år. Det framgår av Station Experience Monitor 2022, en studie av I&O Research bland 85 000 resenärer på uppdrag av tågoperatören NS och ProRail.

Undersöks varje år

Resenärer gav stationerna ett medelpoäng på 7,32 förra året. 2021 var det 7,31 och 2016 var det 6,94. ProRail och NS genomför denna undersökning varje år för att ta reda på hur resenärerna tycker om stationerna och var de kan göra förbättringar.

Den mest uppskattade stationen i Nederländerna är Klimmen-Ransdaal. Denna station på södra Limburg Heuvellandlijn fick poängen 8,3. Resenärer uppskattar denna station för dess vackra läge i det kuperade landskapet och för den monumentala stationsbyggnaden från 1913 med restaurang och terrass på perrongen.

Nummer två och tre finns också på Heuvellandlijn: Schin op Geul-stationen fick 8,2 från resenärer och Valkenburg-stationen 8,1. Lage Zwaluwe-stationen i norra Brabant fick det lägsta betyget från resenärer och det enda otillfredsställande: 5,2.

Utvidgning av staden och dess omgivningar

Femke Woudstra, chef för Stationsledning och drift på NS, säger:

-Att uppskattningen för stationer har stigit i sju år nu visar att vi ligger väl i linje med våra resenärers önskemål. Stationer är inte längre bara platsen där du väntar på tåget. De har blivit en förlängning av staden och dess omgivningar, varifrån du kan fortsätta din resa med (delad) cykel, elcykel, skoter eller bil. Man kan äta gott, träffa varandra och sköta ett snabbt ärende.

Dessutom växer stationens sociala roll. – Trivseln på stationen blir allt viktigare. Tänk på rökförbudet som vi införde på alla stationer och plattformar 2020, de drygt 250 vattenkranarna på stationer för gratis dricksvatten och sedan 2022 har en AED funnits på alla stationer, säger Wim Gideonse, interimsdirektör för Stationer på ProRail.

Rotterdam Central i topp tio

Rotterdam Central är bland topp 10 av de stora stationerna. Med en poäng på 8,0 slutade stationen på sjätte plats (2021: 8,0). Resenärer tycker att den är en trevlig, överskådlig och historiskt intressant station.

Station Driebergen-Zeist visar den största ökningen de senaste fem åren. 2017 fick denna station 5,2. Förra året fick den här stationen 7,8 från resenärer. Stationen och området runt den har totalrenoverats de senaste åren. Ett nytt cykelskjul, parkeringsgarage och busstation har byggts, det finns ett stationsallrum där man kan vänta i värmen och sedan förra året finns även kollektivtrafikens elcykel på denna plats.

Källa: Pro Rail