Deutsche Bahn: Över 2 300 attacker mot järnvägsanställda

Säkerhetspersonal på stationen i Hamburg. Foto: HHW

År 2022 förekom det mer än 2 300 attacker mot Deutsche Bahn-anställda. 

- Under det första till tredje kvartalet 2022 var det 2 325 attacker mot DB-anställda; i den övergripande synen av 2021 var det 2 582 attacker", säger EVG:s ordförande Martin Burkert.

 Uppgifter saknas än för hela året 2022

- Det kan därför antas att det totala antalet attacker från 2022, inklusive fjärde kvartalet, som ännu inte är tillgängligt, kommer att avsevärt överstiga antalet från 2021."

Anställda rapporterar upprepade gånger om våldsamma attacker. Under coronaperioden var det också massiva problem med människor som vägrade bära masker på tågen. Emellertid var kollegorna redan regelbundet utsatta för attacker.

Knivattack

Två personer dog och sju skades nyligen i en knivattack på ett regionaltåg i norra Tyskland, rapporterade Bild-Zeitung. Tre av de skadade har allvarliga skador, enligt polisen.

Tåget var på väg från Kiel till Hamburg.

En misstänkt greps av polisen vid tågstationen Brokstedt norr om Hamburg. Den misstänkta gärningsmannen uppges vara i 20–30-årig man med främlingspass.

Motivet för dådet uppges vara oklart. En polisutredning pågår. 

Fler poliser

Martin Burkert efterlyste mer polisnärvaro på fjärrtågen.

- Vi behöver i princip polis ombord på varje långdistanståg. Därför måste den federala polisens positioner utökas.

I lokala transporter är regelbundna turer med DB Sicherheit nödvändiga. Arbetsgivaren ska borga för detta och kostnaderna övervältras på skattebetalarna i de federala staterna.

Pressmeddelande EKG