Göteborgs nya stationshus byggs av Jernhusen

Nytt stationshus östra fasaden. Illustration: Reiulf Ramstad Arkitekter.

Jernhusen förvärvar byggrätten till Göteborgs nya stationshus. Med byggnaden får Centralstationen en ny entré från norr. Det är den största av tre uppgångar för Västlänkens station Centralen. Arkitekturförslaget vilar på en klassisk gestaltning av Oslobaserade Reiulf Ramstad Arkitekter. Förvärvet och utvecklingen markerar ett viktigt steg för framväxten av en stationsnära stadsdel där mer stad skapas med närhet till kollektivtrafikens flöden. Byggstart planeras till mitten av 2024.

bild
Illustration: Reiulf Ramstad Arkitekter

 

Stationsområdet i Göteborg utvecklas för att möta behoven av en snabbt växande stad. Det nya stationshuset blir entré till den nya stadsdelen som utvecklas. Här skapas en attraktiv bytespunkt för att få fler att resa kollektivt i en trygg och hållbar stadsmiljö.

- Ett Göteborg som växer behöver en stadsutveckling som främjar kollektivtrafiken. Det nya stationshuset är en viktig pusselbit i arbetet med att öka tillgängligheten och att skapa mer stad på en idag anonym del av Göteborg. Tillsammans med den befintliga stationen och stationsuppgången i det kommande kontorshuset Park Central, länkas stad samman med infrastruktur i anslutning till stora flöden av resenärer, säger Caroline Ahrnens Martin, Regionchef Projektutveckling Göteborg på Jernhusen. 

Förvärvet baseras på det tidigare tecknade markanvisningsavtalet och den avsiktsförklaring som skrivits mellan Jernhusen och Göteborgs Stad. God samverkan med staden, Trafikverket och Västfastigheter skapar stabila förutsättningar för Jernhusens kommande utveckling av området.

- Vi är glada över att vi nu får möjligheten att skapa en stationsbyggnad som uppvaktar den befintliga stationens uttryck. En klassisk gestaltning med fasad i tegel, stor rymd i stationshall och tydliga entréer i flera väderstreck bidrar till att vitalisera området. Utvecklingen där kollektivtrafikens kapacitet ökar, stärker hela Göteborgsregionen. Fler kommer kunna bo i exempelvis Skövde, Varberg eller Uddevalla och enkelt ta sig till Göteborg och jobba nära stationen, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Stationsbyggnaden som omfattar 15 000 kvm BTA får sin arkitektoniska gestaltning av Reiulf Ramstad Arkitekter, som tilldelats det parallella uppdraget för husets utformning.

- Det är ett ärofyllt uppdrag att gestalta en för stadslivet så identitetsbärande byggnad som ett stationshus. Vi befinner oss i en slags renässans för tåg och stationsmiljöer. Enligt europeisk storstadstradition var stationen ofta en monumental arkitektonisk struktur. En modernismens katedral som idag förvaltar stora kulturhistoriska värden. Stationshusets uttryck och arkitektur ska därför vara lika tidlös som framtidsorienterad. Inspirerat av Göteborgs anrika Centralstation, infrastrukturens utveckling och stadens liv blir det en ny signaturbyggnad i hjärtat av Göteborg, säger Reiulf Ramstad på Reiulf Ramstad Arkitekter.

Byggstart för det nya stationshuset är planerat till mitten av 2024 för att stå klart vid årsskiftet 2026 – 2027.