Järnvägsföretagen NetworkRail och Varamis Rail lanserar en ny transportservice utan koldioxidutsläpp

Den nya servicen, som lanserades nyligen, är helt elektrisk och stödjer Network Rail och resten av järnvägsbranschen som ett miljövänligt alternativ till vägtransporter. Foto: Network Rail

Network Rail och Varamis Rail har gått samman för att lansera en ny koldioxidfri frakttjänst som kommer att köras mellan Skottland och Midlands.

Network Rail och Varamis Rail, Storbritanniens nyaste tågoperatör, har arbetat tillsammans för att lansera en innovativ frakttjänst utan koldioxidutsläpp.

Tjänsten kommer att gå mellan Skottland och Midlands, måndag till fredag. Inriktad på expresspaket och tredjepartsleveransföretag kommer det i första hand att ägna sig åt leverans av konsumentvaror nästa dag.

Provdrift

Branschpartners, Eversholt Rail, har konverterat ett antal helt elektriska 4-vagnståg som tidigare användes i passagerartrafik för att göra det möjligt för dem att transportera gods medan Network Rail tillhandahållit nödvändiga driftlicenser, kontrakt och tåglägen för att trafiken ska fungera.

Detta följde på provdrift av tjänsten, som startade i oktober 2022, för att testa tjänstens robusthet och praktiska funktion, och gjorde det möjligt för logistikföretag att testa tjänsten.

Den nya koldioxidfria tjänsten

- Jag är glad över att vi har kunnat stödja lanseringen av denna innovativa nya tjänst från det senaste fraktföretaget att gå med i nätverket, konstaterade direktör för kundrelaterade frågor, Georgie Newby, hos Network Rail.

Den nya tjänsten, som lanserades den 9 januari 2023, är helt elektrisk och stödjer Network Rail och resten av järnvägsbranschen som ett miljövänligt alternativ till vägtransporter. Det ger tillgång till stadsjärnvägsstationer belägna i hjärtat av stadskärnor och förväntas gynna järnvägsindustrin i framtiden som ett exempel på bästa praxis

Källa: Network Rail