Järnvägslagstiftningen räddar julen i USA – men fackföreningarna är arga

Foto: President Joe Biden undertecknar en verkställande order i Vita Huset. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: White House

Flera fackförbund kritiserar president Joe Biden för att ha stött ingripande i en arbetskonflikt på järnvägarna. Kongressen har ingripit för att förhindra 115 000 järnvägsarbetare från att strejka

Den amerikanska kongressen antar en lag som förhindrar en järnvägsstrejk som kunde ha påverkat julen och den amerikanska ekonomin illa.

Stor majoritet

Men ett av de centrala kraven från de 115 000 järnvägsarbetarna, betald sjuklön, försvann från avtalet, som stöds av president Joe Biden.

Lagen fick partiövergripande stöd när senaten röstade ja med stor majoritet på torsdagen. Dagen innan hade representanthuset röstat ja. Här innehöll räkningen sju dagars betald sjukskrivning. Men det försvann i senatens behandling.

Lagen bekräftar de avtal om löner som några av järnvägsarbetarförbunden tidigare har ingått med arbetsgivarna. Men Teamster-facket ser kongressens ingripande som ett grovt åsidosättande av arbetarnas rättigheter.

Risk för permitteringar

Strejken var planerad att börja den 9 december. Det skulle ha drabbat gods- och passagerartrafiken hårt. Det uppskattas, enligt järnvägsbolagen, att strejken skulle ha kostat den amerikanska ekonomin 14 miljarder dollar om dagen.

Lagen blir slutgiltig när president Joe Biden undertecknar den.

Efter detta kan arbetsgivare möta eventuell strejk på järnvägen med permitteringar.

– Vi har räddat det här landet från en julkatastrof i våra butiker, på våra arbetsplatser och i våra lokalsamhällen, lyder ett uttalande från Biden. Här hyllar han kongressens beslut.

Det är en lag från 1926 som tillåter kongressen att ingripa i en tvist mellan järnvägsföretag och fackföreningar.

Åtta av 12 fackförbund har erkänt den nya lagen. Men flera fackföreningsmedlemmar kritiserar Biden, som gärna framställer sig själv som en vän till den amerikanska arbetarrörelsen, för att ha bett kongressen att genomdriva ett kollektivavtal som arbetare i fyra fackföreningar har förkastat.

– Järnvägsbolagen har haft rekordvinster. Järnvägsarbetarna får noll betalda sjukdagar. Är det ok? Betald sjuklön är en grundläggande mänsklig rättighet, säger Teamsters president Sean O'Brien.

 /ritzau/Reuters