GATX och Trifleet förbättrar hållbara transporter med innovativ LNG-transportlösning

Med denna intermodala LNG-lösning erbjuds kunderna möjligheten att montera upp till 44 containrar per 580-meters blocktåg och en 34-tons LNG-nyttolast per järnvägsvagn. Foto: GATX

För GATX Rail Europe är transport synonymt med att erbjuda företagets kunder den säkraste och mest hållbara och mest effektiva lösningen för leasing av järnvägsvagnar.

Enligt GATX har företaget nyligen uppnått goda resultat genom samarbetet med Trifleet.  Samarbetet inbegriper intermodala transporter i form av en säker, ny metod för transport av flytande naturgas (LNG).

Utpräglat hållbar försörjningskedja

Kombinationen av både tillgångar, GATX-rälsvagnar och Trifleet-containrar, ger företagens kunder möjligheten att bygga en målinriktad och utpräglat hållbar försörjningskedja. Sammantaget innebär lösning att kunden kan transportera upp till ca. 750 ton LNG per blocktåg och integrera fördelarna med full intermodalitet.

LNG är framtidens energikälla, eftersom den erbjuder en alternativ teknikbrygga till de kommande 15-20 åren. I grund och botten kan det bli ett ersättningsbränsle och på så sätt lugna en del av Europas nuvarande beroende av gas.

Aktuella händelser visar att vi måste agera omedelbart. Tyskland har till exempel redan tagit initiativet att investera i LNG-terminaler. I kapplöpningen om att diversifiera energikällorna och gå mot mer hållbara källor totalt sett är det enda alternativet som återstår för transportbranschen att gå i takt med uppgraderad och hållbart fungerande verksamhet.

Det är därför GATX Rail Europe vill erbjuda sina kunder ett klimatneutralt, intermodalt transportalternativ för LNG-last.

Hur användbar är LNG?

LNG, kryogen flytande naturgas, tillverkas av en blandning med mycket hög energitäthet som till övervägande del består av metan. Idag finns det en mängd olika tillämpningar för det energirika ämnet:

LNG kan användas som bränsle för mobila maskiner, kommersiella fordon, lastbilar, bussar och fartyg.

LNG kan användas som processenergikälla för många industriella tillämpningar.

LNG kan ge energi till lokala gasleverantörer.

Verktyg kan tillhandahålla LNG-producerad gas till naturgasnätet efter behov och kompensera för toppbelastningar, samtidigt som de förhindrar flaskhalsar.

Vilka är fördelarna med GATX/Trifleet LNG-transportlösning?

Med denna intermodala lösning erbjuds kunderna möjligheten att montera upp till 44 containrar per 580-meters blocktåg och en 34-tons LNG-nyttolast per järnvägsvagn.

Ett helt tåg, om på- och avlastningsinfrastrukturen tillåter det, kan vara så långt som 815 meter, vilket ger plats för 31 vagnar eller 62 containrar totalt. Jämfört med konventionella järnvägsvagnar erbjuder full intermodalitet ett spelrum så att en bil eller container kan repareras oberoende utan stilleståndstid tillsammans med den mycket effektiva lagringsbarheten hos de stapelbara containrarna.

GATX:s containrar är byggda enligt lagar och förordningar och är designade för komplett intermodalitet.

Källa: GATX