Deutsche Bahns avyttring av Schenker förväntas bli godkänd inom kort

Deutsche Bahn har presenterat sin "Strong Rail"-strategi. Även logistikdotterbolaget DB Schenker har spelat en roll i detta. Åtminstone framtill idag. Foto: Deutsche Bahn AG

– Ryktena om ett ägarbyte på tyska DB Schenker har pågått länge. Nu rapporterar dock den tyska managertidningen Magazin att en försäljning närmar sig, skriver mediet Marketwire enligt Finans.

Den tyska speditören tillhör det statliga Deutsche Bahn som ska ta ställning till dotterbolagets framtid vid ett styrelsemöte den 14 december. Här anses det enligt media vara säkert att styrelsen kommer att rösta för att avyttra DB Schenker.

Uppköpsryktena florerar

Det kommer definitivt att sätta stopp för år av spekulationer, och försäljningsprocessen kan sättas i gång, skriver media.

Danskarna gör sig redo bakom kulisserna

Därmed blir det äntligen slut på spekulationerna om huruvida tyskarna kommer att sälja. Men det stoppar knappast de väntande uppköpsryktena om att det är giganter från DSV som ligger och väntar – före konkurrenterna från Mærsk.

Så lät utvärderingen från aktieanalytikern Ricky S. Rasmussen för drygt ett år sedan, när ryktena också snurrade. Han sa till media Finans att han såg Schenker som "en goding" för både DSV och Mærsk.

– DSV är en självklar köpare och klar favorit hos de två danska företagen, eftersom de kan få så många synergier. Men det skulle också vara vettigt för Mærsk att titta på företaget, och det är jag ganska säker på att de gör, sa Ricky S. Rasmussen.

Från DSV har intresset inte heller direkt minskat under senare tid.

En enorm politisk process

I augusti förra året var Jens Lund, nummer två i DSV-ledningen efter vd Jens Bjørn Andersen, inte avvisande.

– Det pågår en enorm politisk process kring DB Schenker, men om företaget kommer ut till försäljning, då är det något vi kommer att titta på, sa Jens Lund till ShippingWatch vid det tillfället.

Om DSV lyckas förvärva DB Schenker kommer danskarna att bli världens största logistikföretag. Däremot ryktas det enligt Manager Magazin att chanserna för ett danskt köp har minskat kraftigt till följd av den allmänna nedgången på logistikmarknaden.

Källa: Manager Magazin