Generalitat de Catalunya utreder järnvägsförbindelser till Andorra

Den nya järnvägsförbindelsen kommer att delas upp i två delar: den del som går genom Andorra kommer att förbinda Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella och Les Escaldes. På den katalanska delen skulle La Seo de Urgell anslutas till Urtx-Alp genom Segre-dalen, där den befintliga linjen skulle ge förbindelser till Ripoll, Vic och Barcelona, ​​samt Toulouse i Frankrike. Bild: WKZ Grafik/LOK-Report

Den 25 november 2022 beställde Generalitat de Catalunya en studie för att undersöka om en järnvägsförbindelse till Pyrenéerna med en sektion mellan La Seo d'Urgell och Andorra och en annan mellan La Seo d'Urgell och Urtx-Alp är genomförbar. Längden på denna nya sträcka skulle vara cirka 57 kilometer.

Rutten kommer att delas upp i två delar: den del som går genom Andorra kommer att förbinda Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella och Les Escaldes.

På den katalanska delen skulle La Seo de Urgell anslutas till Urtx-Alp genom Segredalen, där den befintliga linjen skulle ge förbindelser till Ripoll, Vic och Barcelona, ​​samt Toulouse i Frankrike.

"bestämma potentialen hos järnvägsnäten"

Planen är att stationen Urtx-Alp ska bli en "järnvägsknutpunkt" med förbindelser till Puigcerdà och Toulouse. För att göra förbindelsen med Barcelona säker planeras dubbelspåret på förortslinjen R3 mellan Montcada (nära Barcelona) och Vic och utbyggnaden av sträckan Ripoll - Urtx-Alp med nya övergångsställen.

Den katalanska regeringen har genom Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) beställt utarbetandet av studierna - fyra totalt - för att "identifiera potentialen hos järnvägsnäten" och införliva dem i fysisk planering.

Den regionala myndigheten påpekar att man vill forma Kataloniens framtida mobilitet "med hänsyn till nya aktivitetscentra som behöver en annan trafikkonfiguration än den traditionella".

Studie

Studien kommer att innehålla en uppskattning av kostnaden för att genomföra projektet, ett förslag på drift av tjänsten och en analys av den potentiella efterfrågan från användare av tjänsten.

Studien tilldelades 120 000 euro till företaget Meta Engineering, som enligt den katalanska regionala regeringen har 8 månader på sig att slutföra den beställda analysen.

Källa: Via Libre, Diari d'Andorra