Framtiden för brittiska höghastighetssträckan HS2 ifrågasätts av minister

HS2 är den största järnvägsinvesteringen som någonsin gjorts i norra England, med över 250 miles av ny höghastighetslinje planerad över hela landet. Foto: HS2-projektet

Framtiden för HS2 kan vara i fara efter att så kallade utjämningsminister Michael Gove varnat för att "allt kommer att ses över" när han tillfrågades om ”tomrummet i statliga kassakistor”.

Han utnämnde sedan höghastighetsprojektet som en möjlig kandidat för besparingar, och beskrev det som "en betydande investering", men gav inga andra detaljer.

Varnar för smärtsamma beslut

Vissa parlamentariska så kallade backbenchers har redan krävt att HS2 ska överges. Gove sa till Times Radio:

- Som ett resultat av olika faktorer, inklusive misstag som gjordes i minibudgeten, måste vi fatta några beslut som kommer att vara smärtsamma.

- När vi står inför de särskilda ekonomiska problem som vi har för tillfället, är jag säker på att vissa investeringar kommer att minskas.

Ligger på is

Samtidigt efterlyser borgmästaren i West Yorkshire Tracy Brabin en uppdatering av Leeds Area Study på 100 miljoner pund som undersöker "det mest effektiva sättet" att föra HS2-tåg från East Midlands Parkway till Leeds, med hjälp av det konventionella nätet.

Även om studien sattes upp för nästan elva månader sedan, verkar den ligga på is.

Borgmästarens kommentar:

- Vi har inte hört någonting och det är så respektlöst. Det visar bara på regeringens bristande engagemang för landets norra del. Vi har fortfarande ingen information alls om studien.

Inom budgetens ramar

Regeringen har inte kommenterat förseningen av Leeds-studien eller Mr. Goves kommentarer, utan säger bara: 'HS2 är underjordisk, inom budget och stödjer 28 000 jobb. Regeringen är fortfarande fast besluten att leverera den i tid och enligt budget.

- Som den senaste rapporten till parlamentet anger täcks nuvarande kostnadstryck inom den befintliga budgeten och vi fortsätter att identifiera områden där besparingar och effektivitet kan göras.

Källa: Network Rail