GATX utvecklar vattenbaserad hjulsatslack

En annan GATX-innovation används i företagets 4-axlade godsvagnar av typen Shimmns för transport av fuktkänsliga stålspolar. Fixeringen av spolarna i spolvaggorna är variabel med hjälp av en sidomanövrerad spindeldrift eller möjlighet till snabb justering. Denna Shimmns järnvägsvagn har också ett skjutbart presenningsskydd. Foto: GATX

GATX strävar efter att göra godsvagnsuthyrningen enklare i Europa. Det innebär att underhållet utförs så effektivt som möjligt och att företagets verkstadspartner har de senaste verktygen och processerna. För detta ändamål har GATX börjat testa en ny vattenbaserad beläggning för hjuluppsättningar för godsvagnar i företagets egen verkstad i Tyska Ostroda.

GATX:s team arbetar enligt de vedertagna standarderna och följer strikt riktlinjerna för GATX Entity in Charge of Maintenance (ECM). För att säkerställa godsvagnens optimala skick är vagnarnas hjulsatser belagda både i nyskick och efter underhållsarbete för att skydda dem från korrosion.

Minskar tidsåtgången

GATX utför varje år utför cirka 5 000 hjulbeläggningar i företagets verkstad i Ostroda, där man testade den nya vattenbaserade enkomponentsfärgen.

Lacken har en låg halt av flyktiga organiska föreningar och garanterar en 80 procent kortare torktid. Dessutom minskar arbetstiden per beläggning med 50 procent enligt GATX, eftersom alla komponenter i hjulsatsen - från axeln till två hjul och två lagerhus - täcks med ett skikt.

Och slutligen kan teknikerna arbeta utan ett extra termiskt indikeringsfärgsystem, eftersom den vattenbaserade färgen redan erbjuder denna funktion. GATX anser sig därmed ha valt ”effektivitet, både för företagets kunder och för naturen.”

Ingen härdare behövs

Som enkomponentsprodukt kräver den testade färgen ingen härdare, så att inga rester av den härdade färgen med lösningsmedel finns kvar. Tillverkaren ser fram emot att snabbt lämna testfasen och integrera denna nya vattenbaserade färg i GATX Rail Europes tekniska kravguide för företagets partnerverkstäder.

Detta är, säger företagets representant, ”ett mycket viktigt och betydelsefullt steg för oss eftersom vi genom att minska vårt fotavtryck i Ostroda banar väg för våra partnerverkstäder att bli mer hållbara.”

Pressmeddelande GATX