LTG Link och PKP Intercity öppnar ny järnvägsförbindelse mellan Kraków och Vilnius

Regionala polska PKP-tåget på väg till Białystok stannar vid stationen i Suwałki. Foto: Wikipedia Common Lic. Kredit: Krzysztof Maria Różański,

Med den nya tidtabellen, det vill säga från och med den 11 december 2022, kommer "Hańcza"-tåget, som tidigare gick på sträckan Kraków - Suwałki - Kraków, att gå i en utökad samverkan till Mockava järnvägsstation i Litauen.

På grund av samarbetet mellan polska tågoperatören PKP Intercity och LTG Link Lithuanian Railways har man kommit överens om en gemensam järnvägsförbindelse med IC-tåget "Hańcza" och LTG Link-tåget på sträckan Vilnius - Mockava - Vilnius.

Byta från samma perrong

Att resa med tåg mellan polska och litauiska städer är alltså nu möjligt med ett enda byte. Tågen kommer att stå på samma perrong, vilket gör det lättare för resenärerna att byta tåg. En enkelbiljett är giltig för resor på denna rutt.

Den genomfartstrafik på normalspåren till Kaunas, som infördes i juli, kommer dock att upphöra tills vidare och rälstågen kommer inte längre att användas. Om ett år åker tåget sedan bortom Mockava med ett passande LTG-lok.

- Ett nätverk av förbindelser byggs ständigt upp, vilket gör det möjligt för resenärer att röra sig effektivt inom Polen och till grannländerna. Resenärer från Polen har redan dagliga tågförbindelser till Berlin, Praha och Bratislava. Vi är glada över att det från december också kommer att vara möjligt. att resa till Litauen, sade Polens infrastrukturminister Andrzej Adamczyk.

Kul i Kaunas

- Från och med den 11 december kommer de största städerna i Litauen och Polen att anslutas med dagliga tåg. Tillsammans med vår partner PKP Intercity har vi implementerat en internationell tågförbindelse, som både är ett ekologiskt resemedel och en kulturell förbindelse. Affärsresenärer, ungdomar, som vill lära känna grannlandet eller ha kul i Kaunas, eller gäster som vill fira 700-årsjubileet av Vilnius - snart kommer alla att kunna nå de största städerna i Litauen med tåg, säger Linas Baužys, General Manager för LTG Link.

Källa:, Hans-Jürgen Schulz, Source Ministerstwo Infrastructure, PKP Intercity, LTG Link