Turkiskt järnvägsprojekt får 3 miljarder kronor i svenskt stöd

Banan mellan städerna Gaziantep och Mersin kommer att ha 32 tunnlar på totalt 16,5 kilometer, sex broar och viadukter på totalt 602 meter samt 30 gångtunnlar och överfarter. Foto: TCDD

Den svenska staten har gett grönt ljus till ett miljardstöd till ett turkiskt järnvägsprojekt – trots att ansvarig myndighet identifierat en rad risker. Det skriver Dagens Nyheter i en granskning.

Det handlar om byggandet av en höghastighetsjärnväg mellan städerna Gaziantep och Mersin.

Enligt turkiska siffror som DN tagit del av handlar det om närmare tre miljarder kronor. I utbyte förväntas delar av garantibeloppet gå till att köpa svenska varor och tjänster.

Högriskprojekt

Bakom projektet ligger det i Ryssland grundade bolaget Rönesans, som bland annat byggde ett kontroversiellt presidentpalats åt Erdogan 2014. Exportkreditnämnden (EKN) bedömer det hela som ett högriskprojekt, där riskerna bedöms vara på högsta möjliga nivå på sex av åtta punkter

– Bolagen som Sverige avser stödja är kända för korruption och skatteflykt i miljardklassen, säger Louis Brown, antikorruptionsexpert med bakgrund på Transparency International och på Världsbanken.

Källa: Transparency International/ DN