Finländska tågoperatören VR kommer att betala 200 000 euro i ersättning för tågförseningar

Järnvägsarbeten utförs året runt, men speciellt under midsommar i södra, västra och östra Finland. Foto: Väylävirasto

Under midsommarhelgen 2022 blev flera tåg inställda till följd av försenade banarbeten. VR beräknar nu att de kommer att betala ut 200 000 euro i ersättning till kunderna för förseningarna.

VR beräknar att man kommer att betala 200 000 euro i ersättning till kunderna för tågskaoset under midsommaren.

Dyr midsommarhelg

Midsommarhelgens banarbete orsakade stora förseningar i tågtrafiken. Omkring 4 000 personer reste med de försenade tågen. Till följd av förseningarna fick VR tusentals förfrågningar om ersättning för tågbiljetter.

Nu meddelar VR att de i ersättning sammanlagt kommer att betala kunderna runt 200 000 euro, skriver Yle. Företaget kommer också att få betala kostnaderna för busstransporter och övertidsersättning för personalen.

- Vi har också fått olika ersättningsförfrågningar från kunder för andra merkostnader orsakade av förseningar, och de behandlas individuellt”, säger kommunikationsexperten Julia Stolp från VR till Yle.

Förseningar, både norrut och söderut

Förseningarna i tågtrafiken orsakades av banarbeten som drog ut på tiden. Trafikledsverket, som underhåller såväl järnvägar som riksvägar, hade planerat in ett större brobygge i Lempäälä till midsommarveckoslutet då tågrafiken var glesare än under vanliga veckoslut. Också de tåg som avgick under måndagsmorgonen efter helgen drabbades av förseningar, både norrut och söderut.

Källa: VR