Deutsche Bahn: Fler anställningsansökningar än någonsin tidigare

Det finns många utbildnings- och studieplatser i år- till exempel för yrken som trafikledare och banbyggare -Foto: Deutsche Bahn, AZUBIOY

Innan praktikanterna börjar den 1 september ligger tyska tågoperatören Deutsche Bahn klart på planerad kurs när det gäller träning: fler ungdomar än någonsin tidigare har sökt till det nya utbildningsåret på DB: 115 000!

Som jämförelse: för två år sedan var det 96 000 ansökningar. Totalt ska 5 200 yngre medarbetare påbörja sin utbildning, studier eller kvalifikationer i DB-koncernen i år – det är också rekord.

Jobbmagnet DB

Martin Seiler, styrelseledamot för personal och juridiska frågor på DB:

- Ungdomarnas intresse för Deutsche Bahn visar att DB uppfattas som en attraktiv arbetsgivare med trygga och spännande framtida jobb. Vi är glada över de många unga talanger som vi vill föra fram trafikomvandlingen ytterligare med.

Samtidigt påpekar Martin Seiler ”att arbetsmarknaden har förändrats avsevärt. Trots det ökande antalet ansökningar blir det mer utmanande att tillsätta alla tjänster för juniorpersonal. Men vi är i slutspurten.”

Utöver den positiva arbetsgivarbilden är ”mycket innovativ och kreativ personalrekrytering” också ansvarig för den goda balansräkningen, enligt Seiler.

Banbyggare eller trafikledare

Rekryterare specialiserade på skolgrupper utvecklar ständigt nya åtgärder för att nå unga. Några exempel: De sociala mediekanalerna som är relevanta för målgruppen ger insikter i arbetslivet på DB.

Intresserade kan använda jobbprofilen på DB:s karriärsajt för att på ett lekfullt sätt ta reda på vilken utbildning eller utbildning som kan vara lämplig.

Dessutom har följebrev till lärlingstjänster avskaffats under 2018 för att underlätta ansökningarna. Onlinetestet avbröts därför också.

Det finns fortfarande utbildnings- och studieplatser för denna höst - till exempel för yrken som trafikledare och banbyggare - samt tjänster för 2023. Deutsche Bahn erbjuder ett 50-tal utbildningsyrken och 25 dubbla utbildningar.

DB:s VD Richard Lutz och personaldirektören Martin Seiler kommer personligen att välkomna många praktikanter till en stor biograf i Berlin den 1 september 2022. Evenemanget kommer att visas även på sju andra biografplatser i Tyskland.

Pressmeddelande Deutsche Bahn