Storbritannien: Kinetic/Globalvia höjer uppköpsbudet för Go Ahead

Go-Aheads tåg i Tyskland. Foto: Go-Ahead/kredit: Marcel Trabert

Go Ahead, Londons lokala tåg- och bussoperatör, ska tas över av två utländska företag utan erfarenhet av den brittiska marknaden.

Konsortiet av Kinetic, en busstjänstleverantör i Australien och Nya Zeeland, och Globalvia, en spansk motorvägs- och spårvägsoperatör med stöd av kanadensiska pensionsfonder, har lagt ett ökat bud på Go-Ahead Group och har fått stöd från institutionella investerare som vill delta i övertagandet.

Totala budet steg

Ett första erbjudande på 15 pund per aktie från konsortiet i juni, som kräver 14,50 pund per aktie plus en särskild utdelning på 50p, rekommenderades av Go-Ahead-styrelsen, enligt The Times, men stannade sedan när ett konkurrerande bud lämnades av Kelsian , en annan australisk koncern som också driver busslinjer i London.

Men efter att Kelsian räddade ut förra månaden, sa Kinetic och Globalvia till Go-Aheads aktieägare förra veckan att de skulle höja den särskilda utdelningen till 1 pund, vilket höjer det totala erbjudandet till 15,50 pund per aktie och lämnar gruppen 669 miljoner pund. .

Tillkännagivandet av det höjda budet stöddes av fyra av Go-Aheads sju största aktieägare: Jupiter med 7,8 procent, abdn till 7,5 procent, Schroders till 4,7 procent och M&G till 3,2 procent.

Femtio procent över priset

I kombination med Go-Ahead-direktörernas innehav ökar andelen investerare som stödjer verksamheten till nästan 27 procent.

Go-Ahead har statliga kontrakt för att driva Thameslink, Southern och Southeastern tåg. Go-Ahead är också den största röda bussoperatören i London, med kontor i Brighton och Oxford och driver bussar på South Coast, East Anglia, North East och Manchester.

Erbjudandet på £15,50 presenteras som generöst av konsortiet. Det är mer än 50 procent över priset på Go-Ahead-aktien omedelbart före det ursprungliga erbjudandet och mer än 80 procent över den genomsnittliga aktiekursen under de senaste tre månaderna. Priset är dock 33 procent under där aktien låg innan pandemin.

Olyckliga satsningar

Förtroendet för Go-Aheads styrelse och investerare skakades efter en skandal på Southeastern Trains förra året när det visade sig att företaget hade misslyckats med att betala tillbaka finansdepartementets bidrag.

Detta kostade så småningom gruppen mer än 100 miljoner pund, inklusive böter på 30 miljoner pund. Vid den tiden led företaget också förluster på mer än 100 miljoner pund i Europa efter olyckliga satsningar i Tyskland och Norge.

Go-Aheads aktier steg 38p, eller 2,5 procent, till £15,38 efter budet.

Källa The Times