Åbo vill försäkra sig om att det ska gå att förverkliga bangårdsprojektet. Nu förbereder sig staden på att köpa fastigheter för drygt 30 miljoner euro om inte en av projektets samarbetspartners kan dra sitt strå till stacken.
Åbo stadsstyrelse föreslår för stadsfullmäktige att samarbetet mellan Åbo stad, tågoperatören VR och det privata Turun Ratapihan Kehitys ska fortsätta fram till den sista juni 2023.
Avtalet gick ut vid årsskiftet och det förlängda avtalet skulle göra det möjligt att förverkliga byggandet av ett upplevelsecentrum.
Målet är att fullmäktige ska behandla detaljplanen för området före slutet av nästa år.
Förbereder en plan B
Samtidigt förbereder Åbo stad en alternativ lösning för bangårdens framtid.
Syftet med det samarbetsavtal som slöts mellan staden, VR och Turun Ratapihan Kehitys år 2017, var att inleda en detaljplansutredning av bangården och utveckla området.
År 2018 skrev parterna under ett preliminärt köpesbrev enligt vilket projektledningen för projektet Turun Ratapihan Kehitys skulle köpa två av VR:s fastigheter, för att göra plats för ett upplevelsecentrum. Vid årsskiftet blev det klart att köpet kanske inte blir av.
Turun Ratapihan Kehitys ville inte binda sig till att finansiera bygget, på grund av coronapandemin och de förhöjda byggpriserna.
På måndagens möte godkände Åbo stadsstyrelse förslaget att staden själv ska köpa fastigheterna på ungefär 75 000 kvadratmeter av VR, om inte Turun Ratapihan Kehitys klarar av att göra det. Prislappen ligger på 35 miljoner euro.
VR:s lagerhallar ska ur vägen
Om VR skulle sälja sina fastigheter vid bangården, skulle det bli möjligt att flytta järnvägsdepån från bangården till Storheikkilä, för att göra rum för evenemangscentret.
Järnvägsspåret mellan järnvägstationen och Kuppis station utvecklas samtidigt som området vid bangården utvecklas.
Det är motiverat för staden att möjliggöra flytten av jänvägsdepån i samband med att de övriga arbetena utförs vid bangården. Om depån i stället skulle flyttas i ett senare skede, skulle kostnaderna stiga och tidsplanen för byggandet av upplevelsecentret försenas ytterligare. Då skulle staden bli tvungen att överväga om det överhuvudtaget är ekonomiskt lönsamt att förverkliga bangårdsprojektet.
Dessutom skulle depåns nuvarande läge orsaka problem för att utveckla stadsbilden i området. Också entimmeståget skulle lida av att flytten av depån fördröjs.