Berlin: DB Regio presenterar moderniserade tåg för linjenätet Elbe-Spree-regionen

Ett moderniserat dubbeldäckartåg och en ombyggd järnvägsvagn presenterades i Berlin-Lichtenberg. Tågen har fått ny utrustning som inkluderar bekvämare säten, internet, extra uttag och nydesignade toaletter. Vagnarna har fått tydligare markeringar för cyklar, rullstolar och barnvagnar samt större monitorer för passagerarinformation i realtid. Allt detta säkerställer bättre orientering och en effektivare videoövervakningen för mer säkerhet. Foto: DB AG, JET

Resenärer i Berlin, Brandenburg och Sachsen-Anhalt kan se fram emot mer komfort, fler sittplatser och WiFi: Deutsche Bahn (DB) moderniserar drygt 200 fordon på uppdrag av dessa tyska delstater.

Bakgrunden är det nya transportkontraktet "Netz Elbe-Spree". Med det kommer några av operatörerna av linjerna att förändras, och erbjudandena i regionen kommer att förbättras avsevärt. I anbudsförfarandet vann DB Regio del 2 och 3 av totalt fyra delar.

Moderniserades i Henningsdorf

Dubbeldäcksvagnarna och loken vid DB-fabrikerna i Wittenberge och Dessau kommer att moderniseras i november 2022, och 41 rälsvagnar kommer att förnyas i Alstom i Hennigsdorf.

Tågen kommer att köras på högkravslinjerna RE2, RE7, FEX, RE20, RB10, RB14, RB24, RB32, RB20, RB21, RB22 och RB23.

Eftersom moderniseringen sker "medan hjulen rullar" har passagerarna dragit nytta av de förnyade tågen bit för bit sedan mars 2021; för närvarande till exempel på RB20 (Potsdam - Oranienburg), RB24 (Senftenberg - Eberswalde) och RE7 (Dessau-Roßlau - Berlin - Wünsdorf-Waldstadt).

Och även på RE1-linjen (Magdeburg - Brandenburg Hbf - Berlin - Frankfurt (Oder) - Eisenhüttenstadt) finns det fler och fler ombyggda passagerarvagnar på vägen, som kommer att köras på linjerna RE2, FEX, RB14, RB24 och RB32 från december 2022 till exempel.

Bättre information för resande

Många tåg har också mer plats för bagage och cyklar. Ytterligare eller längre tåg erbjuder cirka 30 procent fler sittplatser.

Källa: Tyska kollektivtrafikregionens samarbetsorganisation VBB