Deutsche Bahn: Star Alliances första intermodala partner

Lufthansas kunder har kunnat köpa en kombinerad biljett för tåg och flyg i ett bokningssteg i mer än 20 år. I framtiden kommer, förutom Lufthansa, alla 25 andra medlemsflygbolag i Star Alliance att kunna inkludera DB:s miljövänliga ICE-tåg med flygnummer i sina bokningssystem. Kunder drar nytta av många fördelar. Foto: Deutsche Bahn, kredit: Oliver Lang

Från och med den 1 augusti kommer Deutsche Bahn (DB) att vara världens första intermodala partner till Star Alliance. Med detta ”upptåg” sätter tyska tågbolaget DB och flygindustrin ytterligare ett starkt exempel på vägen mot ökad hållbarhet inom mobilitetssektorn.

Tack vare det nya samarbetet kommer DB-kunder och passagerare hos Star Alliance medlemsflygbolag att kunna börja eller avsluta sin resa bekvämt på det klimatvänliga tåget.

Avser att ytterligare utöka intermodala partnerskap i framtiden.

För första gången i internationella flygresor kommer Star Alliances intermodala partnerskapsmodell att på ett intelligent sätt koppla samman flyg, järnväg och andra transportsätt. Star Alliance avser att ytterligare utöka intermodala partnerskap i framtiden.

Tyskland är den första marknaden och DB är världens första partner i det nya Star Alliance-programmet.

- Från Freiburg till Singapore: resenären behöver bara en biljett för det. Med attraktiva inre-tyska förbindelser och samtidiga kopplingar till internationella resekedjor, ger Deutsche Bahn och Star Alliance ett betydande bidrag till att minska CO2-utsläppen inom transportsektorn. Detta kompletterar vårt framgångsrika samarbete med Lufthansa Express Rail, där antalet bokningar har mer än fördubblats sedan 2010. Så får vi fler av planet och upp på den miljövänliga järnvägen. I nära samarbete med flygbolagen tar vi nu upp mobilitetsvändningen. Vi nätverkar våra erbjudanden på ett sådant sätt att vi optimalt kan utnyttja respektive styrka hos våra transportsätt, säger Michael Peterson, DB:s styrelseledamot för långväga passagerartransporter.

Kommentarer från partners

Harry Hohmeister, styrelseledamot för Deutsche Lufthansa AG: "Detta partnerskap är unikt i världen. Återigen är vi pionjärer i Tyskland för intelligent sammankoppling av transportvärldar. Vi skapar mervärde för kunderna, för Tyskland som företagsort och för miljön och samhället. Framtidens mobilitet innebär att bemästra utmaningar tillsammans. Det framgångsrika Lufthansa Express Rail-samarbetet är ett utmärkt exempel på detta – utifrån detta tar vi nu nästa steg. Våra kunder har aldrig haft mer nytta av detta partnerskap.

Det nya partnerskapet mellan DB och Star Alliance bygger på Lufthansa Express Rail-programmet.

Med bara en bokningsprocess får flygbolagens kunder en kombinerad biljett för ut- och returflyget och respektive tågresor inklusive platsreservation. Vid incheckningen – vilket är möjligt tills strax innan tåget avgår – får resenärerna sina boardingkort för både flyget och tågresan.

Med de integrerade ICE-resorna kommer flygresenärer att ha ännu fler valmöjligheter när det gäller önskad restid, restiden och de priser som erbjuds.

Möjligt att samla poäng eller miles

Kunder kan också njuta av accelererad bagagehantering och andra tjänster i AiRail-incheckningsområdet på Frankfurts flygplats.

För alla bokningar av kombinerade tåg-flygresor via Lufthansa Express Rail eller hos medlemsflygbolagen i Star Alliance kan kunderna samla poäng eller miles för tågresorna i flygbolagens respektive frequent flyer-program.

Dessutom får affärs- och förstaklasskunder hos Star Alliance medlemsflygbolag ytterligare förmåner som tillgång till DB-loungerna med en LH Express Rail-biljett.

Källa: Deutsche Bahn