Världsrekordförsök aviserat: längsta passagerartåget med drygt 100 vagnar med 7 förare och 21 tekniker

Ett turisttåg från schweiziska järnvägsbolaget Rhaetian Railways (RhB) i Alpmiljö. Foto: Rhaetian Railway (RhB)

Med anledning av en mediabriefing av tågoperatören Rhaetian Railway (RhB) den 29 juni 2022 i Landquart tillkännagav RhB-direktören Renato Fasciati ytterligare detaljer om världsrekordförsöket. Världens längsta passagerartåg, som består av 25 fler enheter av Capricorn, är planerad att köra på Albula-linjen i slutet av oktober.

Världsrekordförsöket stöds av företag från Schweiz och Tyskland, alla ledande kompetenspartners från teknik, industri, tjänster, turism och media.

Banbrytande och i innovativ anda

Totalt är 15 välkända partners med på världsrekordförsöket. De underbygger den banbrytande och innovativa anda som alltid har kännetecknat Schweiz som en destination för resor och tåg.

Genomförandet av världsrekordförsöket är möjligt endast genom ekonomiskt och tekniskt stöd från partnerna som satsade totalt cirka en miljon schweizerfranc. Presenterande partner är Stadler, som också är tillverkare av Capricorns multipla enheter. dr Ansgar Brockmeyer, vice koncernchef Stadler, sa vid presskonferensen:

- Rhaetian Railway och Stadler har arbetat nära tillsammans sedan 1963. Vi är stolta över att kunna stödja RhB med våra robusta tåg av hög kvalitet och vårt kunnande i detta världsrekordförsök.

De övriga ingenjörstjänsterna tillhandahålls av ABB och Sersa som bolag inom Rhomberg Sersa Rail Group. ABB står för energieffektivitet och Sersa för byggande och underhåll av järnvägsinfrastrukturen. Huvudpartnerna kompletteras av Märklin som specialist på modelljärnvägar. Andra nationella och regionala partners stödjer också världsrekordförsöket.

Sponsorer och mediapartners är:

Presenterande partners:

 • Stadler

 Huvudpartner:

 • FIG

• Sersa

• Marklin

 Partner:

• Kantonbanken Graubünden

• ÖKK

• Repower

• Möbel

• Siemens i Schweiz

• BEMO

 Mediapartners:

 • Visa

• Somedia

Turismpartners:

• Schweiz turism,

• semester i Graubünden,

• Bergün Filisur Tourism

 En högtidlig dag i Albuladalen

På dagen för världsrekordförsöket lördagen den 29 oktober 2022 kommer ett festivalområde att anläggas i Bergün. Detta kan endast nås med tåg och är begränsat till 3 000 gäster. Den som reser tidigt på morgonen kan följa världsrekordförsöket vid olika utsiktspunkter längs sträckan.

 Via livestream

 Världsrekordförsöket kommer att sändas på festivalområdet, på Blick TV och via livestream. Det finns också ett stödprogram med en järnvägsby, musikunderhållning, komedi och gastronomi. Biljettförsäljningen startar den 2 augusti 2022.

 Med anledning av mediagenomgången presenterade RhB-direktören också det nydesignade loket 644. Det kommer att annonsera världsrekordsevenemanget lördagen den 29 oktober 2022 på Grisons räls med omedelbar verkan RhB-direktör Renato Fasciati: «Schweiz är ett järnvägsland utan dess like. I år firar vi 175 år av schweiziska järnvägar.

Med detta världsrekordförsök vill RhB och dess partners göra sitt bidrag och förverkliga en banbrytande bedrift som aldrig tidigare skådats. Dessutom skulle vi vilja använda detta evenemang för att skapa varaktig uppmärksamhet för oss själva, men också för Graubünden och Schweiz, och på så sätt främja turismen.»

Världsrekordförsöket med 100 vagnar

Lördagen den 29 oktober 2022, som en del av firandet av de schweiziska järnvägarnas 175-årsjubileum, gör RhB det officiella försöket att köra världens längsta persontåg. Det 1910 meter långa tåget med 100 vagnar ska rulla på UNESCO:s världsarvsväg Albula/Bernina från Preda till Bergün och vidare över Landwasserviadukten.

Som all RhB persontransport försörjs tåget med hållbar energi från 100 procent Graubünden vattenkraft. Det längsta passagerartåget i världen består av 25 tåg med flera enheter av den senaste typen "Capricorn". Dessa kommer att förvärvas av RhB år 2024 som en del av den största upphandlingen av rullande materiel i dess historia och kommer att ge Bündner Bahn ett stort moderniseringslyft. Rekordförsöket – under förutsättning att det lyckas – ska skrivas in i Guinness rekordbok.

Pressmeddelande RhB