Tyska NWL förseglar leveransen av tio järnvägsfordon av typ Civity BEMU

Fordonen kan ladda sina batterier stationärt eller i sektioner med befintliga luftledningar. FOTO: CAF

Kollektivtrafikföretaget Nahverkehr Westfalen-Lippe (NWL) har beställt tio batterielektriska multipelenheter för den framtida driften för de linjerna RB 68 (Münster Hbf - Sendenhorst) och RB 76 (Harsewinkel - Gütersloh Hbf - Verl) som sart kommer att öppnas igen.

Spanska företaget CAF (Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles, S.A) har fått i uppdrag att leverera lokalt utsläppsfria tåg efter beslut av ansvariga organ. Efter slutförhandlingar har leveranskontraktet mellan NWL som framtida ägare och tillverkare av fordonen är nu förseglade.

Överbrygga icke-elektrifierade spåravsnitt

De moderna, alternativt drivna fordonen av typen "Civity BEMU" sätter nya standarder vad gäller hållbarhet: Till skillnad från "klassiska" eldrivna tåg har de batterier med vilka icke-elektrifierade spåravsnitt kan överbryggas utan lokala utsläpp.

De ljudsvaga, klimatvänliga tågen kommer att användas på två sträckor som trafikeras av infrastrukturoperatörerna Westfälische Landeseisenbahn (WLE) och Teutoburger Wald-Eisenbahn (TWE), som kommer att återaktiveras i slutet av 2025 för lokal persontransport mellan Münster och Sendenhorst samt Harsewinkel och Verl. Initiativtagare och ledare för de två återaktiveringarna av rutt är NWL, som också kommer att initiera ett tilldelningsförfarande för den framtida driften av RB 68- och RB 76-linjerna.

Handlas som ett tillägg

I framtiden kommer samma fordonstyp också att säkerställa mobilitet på linjerna i Nedre Rhein-Münsterland-nätverket: I början av april slutförde Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR) och NWL tilldelningsbeslutet för köp av totalt av 63 Civity BEMU.

De tio extra tågen upphandlas nu som ett tillägg till det befintliga leveranskontraktet. Förutom att leverera fordonen tar tillverkaren CAF även hand om underhåll och reparationer under en period på mer än 30 år.

Pressmeddelande lokaltrafik Westfalen-Lippe