Stadler levererar nya generations spårvagnar till Rostock

De nya spårvagnarna kommer att användas i hela RSAG:s linjenät. Bild: Stadler

Stadler kommer att leverera 28 TINA-spårvagnar till kollektivtrafikbolaget Rostocker Strassenbahn AG (RSAG). Beställningen är redan den tredje beställningen för fordon av den yngsta fordonstypen i Stadlers spårvagnsfamilj.

RSAG och järnvägsfordonstillverkaren Stadler undertecknade nyligen kontraktet om leverans av 28 spårvagnar av typen TINA ("Totally Integrated Low-Floor Drive").

Helt luftkonditionerade

Under utvecklingen av den nya spårvagnsgenerationen ägnades särskild uppmärksamhet åt passagerarnas komfort. De tredelade, helt luftkonditionerade tvåvägsfordonen erbjuder plats för 221 passagerare över en fordonslängd på cirka 32 meter, varav 75 sittplatser.

De helt steglösa, barriärfria fordonen har en rymlig interiör, vilket gör det möjligt att bekvämt ta med barnvagnar eller cyklar i fyra rymliga multifunktionsområden.

Maximala passagehöjder och panoramafönster ger en öppen känsla av rymd och fri sikt. Passagerare kan använda USB-laddningsportarna för att ladda sina mobila enheter under körning.

Moderna dubbla TFT-skärmar säkerställer lättläst passagerarinformation. För att erbjuda passagerare tillgång till internet är fordonen utrustade med ett WLAN-system för passagerare.

Specialdesignade boggier

Som alla RSAG-fordon är de nya tågen utrustade med videoövervakning och en biljettautomat. Fyra specialdesignade boggier säkerställer mjuk gång och skyddar hjul och räls. Spårvagnen har ett integrerat kollisionsvarningssystem.

De nya fordonen ersätter successivt några av de spårvagnar av typ 6N1 som är i drift, som är från åren 1994 till 1996 och som går i pension efter cirka 30 års kontinuerlig användning. Priset utarbetades i förväg som en del av ett europatäckande anbud och avslutades i enlighet med lagstadgade regler.

Enligt kontraktet ska de första spårvagnarna levereras i slutet av 2024. År 2025 är de första spårvagnarna i denna serie planerade att rulla genom Rostock. Detta ökar antalet Stadler-spårvagnar i RSAG-flottan till totalt 41 fordon.

ostocker Strassenbahn AG driver totalt 6 spårvagnslinjer i hansestaden och universitetsstaden Rostock. RSAG-tågen kör cirka 3,2 miljoner kilometer spårvagnar varje år.

Stolta användare

- Vi är stolta över att vi med ordern från Rostocker Strassenbahn AG framgångsrikt har placerat det innovativa och särskilt passagerarvänliga passagerarkonceptet TINA för tredje gången i ett europatäckande anbud inom en kort tid sedan lanseringen på marknaden. Vi är glada att efter TRAMLINK med TINA kommer den senaste generationens spårvagnar nu från Stadler. Dessa kommer också att användas i Rostock, säger Jure Mikolčić, VD för Stadler Tyskland. Pressmeddelanden Stadler, RSAG