Tyskland: Med tåg och färja från Berlin till Helsingfors

Järnvägsstationen i Helsingfors är Finlands viktigaste fjärrtågsstation med tågtrafik till de flesta stora städer i landet, och även till Sankt Petersburg och Moskva i Ryssland. Alla pendeltåg i Helsingfors avgår härifrån och metrostationen Järnvägstorget är den mest trafikerade stationen inom Helsingfors metro. Foto: VR Group

En semesterresa med tåg till Finland intresserar även allt fler tyskar. Sedan maj är det möjligt att göra en sammanhängande tågresa och därtill en färjeresa från Berlin till Helsingfors under mottot "Resan är målet".

Resan från Berlin till Helsingfors tar 36,5 timmar och den kräver bara tre byten och dessutom genomförs den punktligt.

Det är resan som är målet

Sträckan Berlin - Stockholm blev möjligt med nattåget från Snälltåget. I Stockholm behövdes en kort tunnelbaneresa för att nå hamnen. Den korta resan kostade motsvarande cirka 4,20 euro. Över natten åkte resenärerna med färjan till Åbo för att ta IC till Helsingfors från hamnstationen där på morgonen. IC-biljetten Åbo - Helsingfors kostade för övrigt 7,90 euro i early bird-tariffen.

De genomgående vagnarna från Berlin kombineras med sittvagnar och en restaurangvagn för att bilda ett dagligt snabbtåg – en upplevelse som tidigare var vardag och som nu blivit ytterst sällsynt. Resenären upplever färjan i Stockholm, hamnstationen i Åbo, det inkommande IC (push-pull-tåget med dubbeldäckare) i Helsingfors och entrébyggnaden i jugendstil i Helsingfors, som också lyfts fram i varje reseguide.